Вие имате прво да ја знаете вистината

Со овој лек српските лекари го лекуваат Миломир Мариќ од ковид, многу е ефикасен, а тоа го призна и СЗО. Еве што треба да знаете за овој лек

Новинарот Миломир Мариќ има 65 години и ковид, но се пофали дека засега лесно ја поминува болеста, благодарение на кинескиот лек фавипиравир, кој му беше препишан од д -р Горан Стевановиќ, директор на Инфективни болести Клиника во Белград, веднаш по откривање на короната.

Откриваме се за овој антивирусен лек, со кого српските лекари го лекуваат Мариќ.

Главната мисија на фавипиравир е да спречи размножување на вирусот во организмот и затоа е важно пациентите да почнат да го земаат најдоцна до петтиот ден од почетокот на симптомите. Во Србија, овој лек во таблети, до крајот на март, се користеше исклучиво во болниците, но тогаш со 11 -та верзија на Протоколот за третман на пациенти со ковид се овозможи овој лек на пациентот да може да му биде препишан од лекар во клиника за ковид, само за да го земе што е можно поскоро.

На првиот ден, ако е запишано во протоколот, се земаат по 1.600 mg на секои 12 часа, потоа уште четири дена 600 mg на секои 12 часа. Не треба да се дава на бремени жени или доилки, и треба да се внимава кај пациенти со тешко оштетување на црниот дроб и бубрезите.

Проф. Д -р Зоран Тодоровиќ, клинички фармаколог, објаснува за Курир дека фавипиравир спречува размножување на вирусот и дека може да ја олесни клиничката слика.

Суштината е да се примени доволно рано, додека болеста не се влоши. И колку порано, толку подобро! Постојат ризици од примена, но придобивките се чини дека се поголеми. Меѓу несаканите ефекти, најчести се дијареата и некои нарушувања на крвната слика и биомаркери на функцијата на црниот дроб, вели проф. Тодоровиќ.

Тој, исто така, забележува дека СЗО била резервирана за употребата на фавипиравир, но неодамнешна мета-анализа на девет клинички испитувања во водечкото научно списание Scientific Reports (https://doi.org/10.1038/s41598-021-90551- 6) покажа дека лекот е ефикасен.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!