Вие имате прво да ја знаете вистината

Тој се плашеше дека ќе му го отсечам увото, невообичаениот животен пат на Дијана од Бјелина: Имав сина пропусница за Гадафи

Многу луѓе од нашиот регион работеле за поранешниот лидер на Либија, Моамер Гадафи, а некои од нив беа дел од неговиот приватен живот. Меѓу нив е и фризерка од Босна и Херцеговина.

Дијана Стевановиќ од Бјелина, која со години живееше во Либија, во резиденцијата на Гадафи, го сподели своето искуство како личен фризер на еден од некогашните најмоќни луѓе во светот.


Почетокот на мојата фризерска кариера започна во Либија. По завршувањето на училиштето, во соработка со една госпоѓа од Босна, јас таму отворив фризерски салон, а на самиот почеток нашите клиенти беа ВИП личности. За само неколку месеци тој наш бизнис стана билет за влез во домот на семејството Гадафи , вели Стевановиќ.


Добивајќи сина пропусница, Дијана првично се грижеше за сопругата на Гадафи, а по некое време, нејзиниот редовен клиент стана првиот човек во Либија.


По три месеци, госпоѓата Гадафи ме праша дали можам да шишам мажи, а јас и одговорив потврдно. Во тој момент јас не можев да знам за кого станува збор. Кога на вратата се појави црна жена во униформа, а Гадафи влезе зад неа, јас буквално се блокирав.

Тој човек зрачеше со неверојатна харизма, јас бев нервозна, рацете ми се тресеа од страв, рече таа и додаде:

Ми рече ќе ми ја скратиш косата како што ќе ти кажам. Потоа му се обратив на арапски, што го изненади, а јас го прашав дали можам да седнам да се смирам, бидејќи се уште се тресев од трема. Нему тоа му беше невообичаено, и тој призна дека никој дотогаш не го замолил да седне во негова близина. Јас само му одговорив дека е подобро да седнеме и да се смирам, отколку да му го отсечам увото со рацете кои ми се тресеа и да завршам во затвор, а тој на тоа се смееше гласно. Така започна нашата соработка, се сеќава Стевановиќ.

Само жените работеа во обезбедувањето на Моамер Гадафи. Дијана вели дека најмногу им верувал, што се покажа како точно, бидејќи тие беа последните што го напуштија.

Таа беше со Гадафи до последен момент, останаа сите спомени поврзани со животот таму, кога успеа да се врати жива и здрава во Бјелина од воената Либија заедно со своето бебе, сопруг и мајка.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!