Вие имате прво да ја знаете вистината

Америка пред банкрот, следува гасење на владата, долгот изнесува 85 билиони долари

Американската министерка за финансии објави вознемирувачка вест за сите граѓани. Џенет Јелен предупреди дека Америка ќе биде погодена од економска катастрофа доколку не се одреди горната граница на долгот.

Таа предупреди дека неуспехот на Конгресот да го подигне лимитот на долгот ќе ги втурне САД во финансиска криза.

За неколку дена, милиони Американци би можеле да останат без пари. Би можеле да видиме неограничени каснења во критичните плаќања и скоро 50 милиони постари лица може да престанат да примаат чекови за социјално осигурување за некое време. Милиони семејства кои се потпираат на месечни даночни олеснувања за децата може да доживеат одложувања. Накратко, Америка нема да ги исполни своите обврски, предупреди министерот.

Предупредувањето на министерот дојде во услови на зголемен притисок врз демократите да гласаат за зголемување на горната граница на долгот пред да се случи во октомври готовината да ја снема во оптек за сервисирање на постојните долгови на федералната влада.

Републиканците во Конгресот, предводени од лидерот на малцинството во Сенатот, Мич Меконел, ветија дека нема да го поддржат зголемувањето на границата, според чувството на фискален конзервативизам.

Долгот на САД во август изнесуваше околу 28,4 трилиони долари (многу повеќе од 100 проценти од БДП).

Пресметката на горната граница на долгот следуваше по одлуката на Конгресот да инвестира повеќе од трилион долари во економијата во последната една и пол година како одговор на економската криза предизвикана од пандемијата со корона вирусот.

Републиканците и демократите во моментов не можат да постигнат договор за дополнителните предложени трошоци.

Пратениците ќе треба да донесат итен привремен закон за финансирање до крајот на месецот за да избегнат гасење на владата.

Мерката, позната како трајна резолуција, ќе помогне да се избегне гасење на федералната влада, сценарио што САД го доживеаа десет пати од 1980 година, вклучувајќи и 35-дневно затворање помеѓу крајот на 2018 и почетокот на 2019 година под претседателство на Доналд Трамп.

Конгресот ја зголеми горната граница на долгот на САД за приближно 80 пати од 1960-тите, со тоа што федералниот долг брзо се приближува до 29 трилиони долари и вкупните обврски, кои вклучуваат федерален долг плус други јавни и приватни обврски, за повеќе од 85 трилиони долари, или четири пати повеќе од американскиот БДП.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!