Вие имате прво да ја знаете вистината

За кафе само 40 денари, кој е најефтиниот европски град?

Тирана ретко се наоѓа на врвот на листата со желби на светските патници. Сепак, новото истражување покажува дека главниот град на Албанија им дава најмногу гости од Обединетото кралство за нивните пари.

Post Office Travel Money ги спореди типичните трошоци за викенд патување во 40 различни градови во Европа, што вклучува две ноќевања во хотел со три ѕвезди, вечера во ресторан за двајца, јавен превоз, разгледување и слични активности.

City Cost Barometa r покажа дека во Тирана ќе потрошите најмалку од сите анализирани градови – во просек 9.670 денари. Само 40 денари треба да се одвојат за кафе, и само 4.440 денари за две ноќи. Катовице на југот на Полска е на второто место на листата на најповолни европски градови , а на третото место е главниот град на Литванија – Вилнус.

Главниот град на Хрватска, Загреб е исто така во првите 10 најповолни градови за викенд одмор и тоа на седмото место. Post Office Travel Money пресмета дека ви требаат 15.200 денари во Загреб за викенд.

Оваа година Осло се покажа како најскап град во Европа за викенд, бидејќи ви требаат 31.300 денари за викенд. Во просек ќе плаќате 522 денари за пиво во главниот град на Норвешка, и 11.500 денари за две ноќевања во хотел со три ѕвезди.

Најповолни европски градови во 2021 година според City Costs барометарот Градски се:

  1. Тирана, Албанија (вкупна цена од 9.670 денари)
  2. Катовице, Полска (вкупна цена 12.022 денари)
  3. Вилнус, Литванија (вкупна цена 12.179 денари)
  4. Лисабон, Португалија (вкупна цена 13.224 денари)
  5. Рига, Летонија (вкупна цена 13.381 денари)
  6. Варшава, Полска (вкупна цена 13.903 денари)
  7. Загреб, Хрватска вкупно чини 15.158 денари)
  8. Будимпешта, Унгарија (вкупна цена 15.681 денари)
  9. Братислава, Словачка (вкупна цена 15.837 денари)
  10. Краков, Полска (вкупна цена 16.203 денари)

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!