Вие имате прво да ја знаете вистината

И по Меркел-Меркел: На 11 октомври ќе бидат укинати сите субвенции за невакцинираните

Во Германија работниците кои не се вакцинирани и се во карантин поради корона вирусот повеќе нема да добиваат бенефиции. Правилото ке стапи на сила најдоцна на 11 октомври.


Не е фер да бараме од даночните обврзници да ги субвенционираат оние што одбиваат да се вакцинираат, рече министерот за здравство Јенс Спан.


Тоа се луѓе кои се позитивни на тестот за коронавирус, како и оние кои се враќаат од земјите со висок ризик во Германија. Од нив се бара да подлежат на задолжителен карантин при влез во земјата, освен ако не се вакцинирани или оздравени од вирусот.

Во Германија работниците кои не се вакцинирани и се во карантин поради корона вирусот повеќе нема да добиваат бенефиции. Правилото ке стапи на сила најдоцна на 11 октомври.

Не е фер да бараме од даночните обврзници да ги субвенционираат оние што одбиваат да се вакцинираат, рече министерот за здравство Јенс Спан. 

Тоа се луѓе кои се позитивни на тест за коронавирус, како и оние кои се враќаат од земјите со висок ризик во Германија. Од нив се бара да подлежат на задолжителен карантин при влез во земјата, освен ако не се вакцинирани или оздравени од вирусот. 

Мораме да гледаме поинаку, им рече Спан на критичарите, велејќи дека тоа ке ги остави луѓето без приход. “Се работи за правда. Оние кои ке се заштитат себеси и другите преку вакцинација, со право можат да прашаат зошто треба да платат за некој што бил ставен во карантин по одмор во област со висок ризик”, рече тој.

Кога луѓето велат дека тоа е нивна лична одлука – и останува нивна бесплатна и лична одлука – дали да се вакцинираат, таа одлука мора да биде придружена со одговорност да се сносат сите финансиските последици“, додаде министерот за здравство. 

Ова е уште една мерка што германските власти ја наметнуваат за да вакцинираат повеќе луѓе. Од 11 октомври, тестовите, кои се задолжителни за невакцинирани лица при посета на голем број места, вклучително и ресторани, повеќе нема да бидат бесплатни.

Според последните податоци, 74 проценти од Германците се целосно вакцинирани.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!