Вие имате прво да ја знаете вистината

Личното обезбедување на Путин! Откриени се деталите кој може да го чува, никој на светот не поминува таков систем на обука

Единицата за лично обезбедување на рускиот претседател е најдобриот и најобучениот тим во земјата, и еден од најдобрите во светот.

Russia Beyond ги собра од неколку извори, анонимни и официјални, сите достапни информации за тоа како функционира тимот на личнoто обезбедување на Путин.

Неколку месеци пред Владимир Путин да ја напушти својата резиденција за да се појави во јавноста, неговиот тим веќе презема акција. Тие прво ги анализираат сите можни закани: криминални активности, немири, перцепција на јавноста, па дури и можност за природни катастрофи како што се земјотреси или поплави за време на потенцијалната посета.

Еден месец пред посетата, членовите на тимот пристигнуваат на местото за да го координираат распоредот на активности со локалните власти и да го проверат сместувањето на претседателот. Мора да функционира до последната квака на вратата, бидејќи за време на престојот на претседателот, ниту еден технички персонал или мајстори не можат да влезат во неговите простории.

ИТ експерти и технички персонал за безбедност инсталираат блокатори што блокираат радио сигнали на локацијата на претседателот.Опремата на тимот за надзор на претседателот ги следи сите смарт телефони и други уреди во близина на локацијата на Путин во потрага по каква било сомнителна активност.

Рускиот закон дозволува претседателската безбедност да инсталира и користи прислушкувачи на хардвер и софтвер од секаков вид, да пребарува сомнително лице, да пристапи до зграда и организација и да го заплени секое возило доколку е потребно за безбедност на Путин. Запленувањето цивилни возила е дозволено само во „екстремни ситуации“ и досега таква ситуација не е забележана, потсетува Р.Б.

Доколку се исполнети овие подготовки, Путин пристигнува на локацијата.

Специјалната служба одговорна за безбедноста на рускиот претседател се вика Федерална служба за безбедност. Иако бројот на вработени е во тајност, според неофицијални информации, има околу 50.000 од нив, бидејќи покрај претседателот, тие исто така го чуваат: премиерот, претседателот на Државната дума и претседателот и потпретседателот на Федерацијата Советот, министерот за надворешни работи и министерот за одбрана, директорот на Федералната служба за безбедност (ФСБ) , шефот на кабинетот.

Во рамките на ФСБ, постои специјална единица задолжена за личната безбедност на претседателот. Военото искуство, велат тие, не е потребно.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!