Вие имате прво да ја знаете вистината

Нешто огромно удри во Јупитер. Никој не знае какви ќе бидат последиците за Земјата? (видео)

Не е невообичаено залутано небесно тело да удри во гасни џинови како Јупитер или Сатурн, но не е баш честа појава некој на Земјата да го набљудува и да сними токму во тој момент.

Токму она што се случи пред десет дена, кога аматерските астрономи снимија огромна експлозија во горната атмосфера на Јупитер. Така, меѓу другите, Харалд Палеске од Германија и Хозе Луис Переира од Бразил, на 13 септември 2021 година, снимија брилијантен блесок над таа планета.

Ако се потврди автентичноста на настанот, тоа ќе биде само осми таков удар забележан на Јупитер од ударот на кометата Шумејкер-Леви 9 во 1994 година, која се распадна поради силите на плимата на Јупитер и предизвика серија влијанија.

Не е познато колку често нешто големо или доволно брзо го погодува овој гасен гигант за да произведе блиц што се гледа од Земјата, но експертите веруваат дека тоа е сепак доста честа појава која се јавува помеѓу 20 и 60 пати годишно. Јупитер е голем и има огромно гравитационо поле кое ги забрзува метеоритите, предизвикувајќи силни експлозии.

Но, иако овие настани се релативно вообичаени, тие не се лесни за снимање со камера. Последната таква снимка е снимена пред повеќе од две години.

Тоа е многу краток настан, трае неколку секунди, рече тогаш астрономот Џонти Хорнер од Универзитетот во Јужен Квинсленд во Австралија за Science Alert .

Дури и да погледнете низ окуларот на телескопот, прашањето е дали ќе го видите. Многу пати ваквите удари остануваат незабележани. Половина од нив се случуваат на спротивната страна на планетата, додаде тој.

Објектот што го погоди Јупитер во 2019 година беше со дијаметар од 12 до 16 метри и имаше маса од околу 450 тони. За да откриеме за каков објект станува збор овој пат, ќе треба да почекаме за последователни анализи за можни лузни од ударот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!