Вие имате прво да ја знаете вистината

Доктор Несторовиќ отворено: Антибиотиците ништо не лечат, ако немате бели крвни зрнца ви нема спас!?

Да се верува дека антибиотиците не штетат на нашиот организам е премногу смешно. Има преку 20.000 синтетизирани антибиотици, а се користат околу 100 затоа што сите останати се смртоносни за нас. Антибиотиците не лечат ништо. Кога го велам тоа, моите студенти и специјалисти ме гледаат бело. Ако немате бели крвни клетки, ќе умрете!?


Создадовме одредени болести со нашиот нов начин на живот. Примери се воспалителни заболувања на дебелото црево, како што се кронова болест и улцеративен колитис. Овие болести се појавија затоа што станавме премногу чисти. Додека имавме глисти, чести инфекции, додека бевме валкани тогаш имавме природни стимули на нашиот имунолошки систем и тогаш бевме здрави, вели проф. Д-р Бранимир Несторовиќ.

Но, тогаш почнавме да се докажуваме, да се тушираме со сапун. Полудувам кога ги гледам тие бактерицидни сапуни. Овие сапуни се најновиот вид на глупости. Велат- убивале 99 проценти од бактериите. Но зошто ги убива? Повеќето бактерии во светот воопшто не се заинтересирани за нас.
Внимавајте, досега имаме 440.000 познати видови бактерии. Само некои од нив се заинтересирани за нас. Затоа што сме безначајни. Во вкупната биомаса на Земјата ние сме безначајни. Ние изгледаме важни за себе, но бактериите се занимаваат со некои други работи.


Не сме им интересни и тоа е добро. Ние сме нападнати само од мал број бактерии, вели д -р Несторовиќ. Тој вели дека кога луѓето станале чисти, имунолошкиот одговор кога станува збор за тие бактерии бил зачуван, но сега нема стимуланси, ниту антигени.


И тој сега се свртува кон сопствените ќелии, на пример цревните или мускулни клетки. Ова е таканаречената молекуларна мимикрија. И ние знаеме дека оваа теорија е точна бидејќи, на пример, пациентите со кронова болест кога ќе добијат глисти, нивната здравствена состојба се подобрува. Во суштина, ова се болести што ги создадовме. Секоја тура антибиотици е многу ако таа не е потребна.


Ако третирате одредена инфекција, се разбира, дека така се спасуваат животи. Но, денес, тие земаат антибиотици според принципот – ајде да ги земеме зошто да не. Тие ги уништуваат бактериите, но сличноста помеѓу нашите и бактериските клетки е многу голема.

На пациентите кои немаат леукоцити можете да им дадете било каков антибиотик тие ќе умрат. Антибиотиците само ги смируваат бактериите, ја забавуваат нивната репродукција.Без нашиот имунолошки систем нема ништо. Кога земате антибиотици по четврти или петти пат, се јавуваат нарушувања на белите крвни клетки. Антибиотиците се нужно зло.

Тој посочи дека имаме многу природни антибиотици, но ги користиме лошо. Лукот, на пример. Алицин од лук е еден од најсилните антибиотици што ги имаме. Прополисот е извонредна работа која содржи 64 природни антибиотици и нема бактерија отпорна на него. Треба да користиме антибиотици за она за што се наменети, а тоа се бактериски инфекции. Во педијатријата, тоа е 2 до 4 проценти од инфекциите, а се друго се вируси. Респираторните инфекции се болести кои поминуваат сами.

Гнојната ангина поминува сама, третирана или нелекувана. Повеќето лекари и пациенти мислат дека ако земат антибиотик, ќе спречат компликации. Тоа не е вистина. Би било супер – кивате, земате антибиотик и немате пневмонија. Никој не би имал пневмонија тогаш, но тоа не оди така. Постои само една болест каде што вреди да се даваат антибиотици превентивно, а тоа е грипот. Таму може да се даде антибиотик, бидејќи тогаш шансата за добивање пневмонија е намалена за 25 отсто, вели д -р Несторовиќ.


Тој напоменува дека е разбирливо родителите да сакаат нивното дете да закрепне што е можно поскоро, за да нема компликации, но лекарите ги плашат по принципот дека ако не го земете, ќе се случи ова или тоа.

Беше интересно испитувањето во Хрватска кај лекарите кога ги прашаа зошто сте препишале антибиотик. Првиот одговор беше: Ако не препишам јас ке препише колега и ќе ме озборува, а другиот одговор беше: Оваа мајка беше многу загрижена и ќе има тука компликација ако не им препишам некој антибиотик. И двете од овие причини не се медицински.


Сите билки се антибиотици. Ние користиме оригано кај тешки пациенти со тешки воспалителни заболувања на белите дробови, бидејќи убива бактерии.

Луѓето почнаа да користат билки затоа што немаа фрижидер, и забележаа дека со помош на билките месото подолго трае. Црниот пипер е моќен антибиотик , вели тој, заклучувајќи:

Нашиот главен проблем е малку движење и многу стрес. Човечкиот живот е постојана борба, нема депресија бидејќи таа води до болест.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!