Вие имате прво да ја знаете вистината

Шефот на Белиот двор открива детали за разговорот на Тито и неговата тетка: Боже, мојот Јожа немаше прст, а ти имаш цела рака, потоа никој веќе не ја виде

Савка Чолиќ долги години беше шеф на службата за послуга или шеф на персоналот на доживотниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, во Белиот двор. Со текот на годините, таа беше сведок на многу важни настани, знаеше многу тајни на југословенскиот маршал, а за време на едно интервју таа се осврна на гласините дека друго лице се крие зад идентитетот на Јосип Броз.


Неговиот брат, Славко Броз не го признаше Тито како свој брат се до неговата смрт. Никогаш Славко не призна дека Тито му е брат, вели таа и додава:

Неговата тетка дојде да живее во Белград, неговиот тетин тогаш почина , а тој и најде стан спроти Белиот дворец. Таа седеше со Тито и одеднаш рече:


Ах, ѓаволот тда е изеде, мојот Јосип немаше прст, а ти имаш цела рака, машината му го отсече прстот”, a Тито само се смееше, рече Савка во емисијата Голи живот и додаде дека тогаш неговата тетка била одведена и дека никој никогаш повееќе не ја видел.


Савка призна дека и по толку години поминати како шефица на персоналот на доживотниот претседател на СФРЈ, нема идеа кој навистина бил Тито.


Сите мислевме дека Тито е наш човек. Тоа чувство го имам и денес, но кога ќе погледнете малку подобро и ќе ја прочитате историјата, доаѓате до заклучок дека тој сепак бил Австриец, рече Савка која беше последниот сведок од Белиот двор и додаде дека Тито бил прилично уреден човек и дека воопшто немало потреба да се чисти по него.

Тој беше ранобудник. Стануваше и пред персоналот, откри Савка.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!