Вие имате прво да ја знаете вистината

Короната го зголеми бројот на пациенти со психички проблеми, експлозија се очекува по завршувањето на пандемијата

Има моќ да предизвика неконтролиран ирационален страв, што може да создаде чувство на лична и колективна паника.

Според неколку неодамнешни студии, пандемијата забележа значително зголемување на посетите на психијатри и психотерапевти поради зголемување на интензитетот на вознемиреност, депресија, стрес и несоница.

Експертите предупредуваат дека со смирување на ширењето на коронавирусот, психијатриската професија ќе има уште повеќе работа, бидејќи многумина дури тогаш ќе ги видат сите последици од страдањето на ситуацијата предизвикана од глобалната зараза, и често се забележува дека поради пандемијата е зголемен бројот на самоубиства.

Експертите велат дека ситуацијата со пандемијата имала најмногу негативно влијание врз пациентите кои веќе страдаат од анксиозност, опсесивно-компулсивно пореметување или депресија. И оние кои беа здрави пред короната и не успеаја да се прилагодат на сите промени предизвикани од пандемијата, станаа предмет на голем број психофизички симптоми.

Со други зборови, променетите околности во светот поради инфекција за многу здрави луѓе беа предизвикувачот што ги доведе до психијатриска ординација, бидејќи пандемијата има моќ да предизвика неконтролиран ирационален страв, што може да создаде чувство на лична и колективна паника и да предизвика сомневање.

Тој вид ирационален страв е многу тежок, велат експертите, бидејќи специфичен предмет на малтретирање не постои, туку е некаде околу вас, невидлив.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!