Вие имате прво да ја знаете вистината

Во католичката црква во Франција делуваа околу 3000 педофили, скандалозни откритија, истрагата траеше две години, папата даде зелено светло (видео)

Околу 3.000 педофили се активни во Католичката црква во Франција од 1950 година, изјави за АФП шефот на независната комисија која ја истражува педофилијата во Католичката црква пред објавувањето на извештајот.

Извештајот на комисијата ќе биде објавен во вторник, по истражувања, базирани на архиви на црквата, судот и полицијата, како и разговори со сведоци.

Истрагата траеше две и пол години.

Сов, висок француски државен службеник, рече дека во извештајот на 2.500 страници се обидува да се измери бројот на сторителите и бројот на жртвите.

Исто така, беа побарани механизми, особено институционални и културни што им овозможија на педофилите да останат во Католичката црква.

Комисијата, основана во 2018 година од Епископската конференција на Франција (ЦЕФ) како одговор на скандалите што ја погодија Црквата во Франција и низ целиот свет, исто така, ќе даде 45 препораки.

Пред формирањето на комисијата, папата Фрањо ги задолжи оние што знаат за сексуална злоупотреба во Католичката црква да го пријават тоа на своите претпоставени.

Комисијата се состоеше од 22 члена, а меѓу нив имаше адвокати, лекари, историчари, социолози и теолози.

Кога започнала со работа, поставила специјална телефонска линија преку која биле пријавувани случаи на педофилија. Извештајот ќе биде објавен на прес-конференција во вторник, на која беа поканети претставници на здруженијата на жртвите.

Тоа ќе биде експлозија, изјави анонимно член на комисијата за АФП. Ќе има ефект на бомба, додаде Оливие Савињак од Здружението на жртви Parler et Revivre.

Претседателот на ЦЕФ, владиката Ерик де Мулин-Бофор, на средба со верниците од неговата епархија рече дека се плаши дека извештајот ќе покаже значајни и застрашувачки бројки.

Сове во ноември рече дека одговорот на можните случаи на педофилија честопати бил погрешен во минатото.

Тој рече дека е исклучително сериозно што може да има некои институции и некои заедници, во мал број, во кои може да се направат систематски злоупотреби.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!