Вие имате прво да ја знаете вистината

КУЛАТА ГАРДОШ ИМА ТАЈНО ИМЕ : Никогаш не би го погодиле вистинското значење на овој белградски симбол! (ВИДЕО)

Еден од најпознатите симболи на Белград, кој секој сака да го види кога е во овој град, е познатата Гардошка кула или како што ја нарекуваат Земунците, кулата на Јанка од Сибиу.

Познатата земунска кула која го краси Гардош била изградена во 1896 година, од унгарските власти како дел од прославата на илјадагодишното владеење на овие простори, односно 1.000 години откако Унгарците се населиле во Европа од далечниот Урал.

Она што е особено невообичаено е што малкумина знаат дека оваа кула е навистина наречена Милениумска кула.

Тој е еден од седумте споменици со кои Унгарија сакаше да ја одбележи својата илјадагодишна државност. Според легендата, Унгарија била создадена со спојување на седум племиња, па затоа било симболично важно да се подигнат седум споменици, што е и направено.

Покрај кулата во Земун, споменици беа изградени во Унгарија, во градовите Опустасер и Панонхалм, два во денешна Словачка во градовите Нитра и Девин, еден во Украина, во близина на градот Мухатчево, еден во Романија, во близина на Барошево.

До денес, преживеаја само споменици во Унгарија и Земун.

Постојат и бројни земунски урбани легенди поврзани со оваа кула.

Најпознатата легенда е за мистериозните подземни тунели што ги поврзуваат Гардош и белградската тврдина. Влезот во овој легендарен тунел е, според приказните на жителите на Земун, веднаш под оваа кула, која е центар на мистериозни митски подземни патишта. Дури се шпекулира дека до Калемегдан може да се стигне со тунел под Дунав.

Целата област на лесниот рид Гардош е едно големо археолошко наоѓалиште. Римјаните го изградиле најстарото јадро на древниот Таурунум на ридот. На самиот Гардош бил ископан величествен римски саркофаг, кој и денес може да се види во паркот Земун. Пред Римјаните, Келтите имале свој опидум, утврдена населба. Археолозите пронајдоа остатоци од културите Старчево и Винча на Гардош, како и траги од подоцнежната баденска култура.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!