Вие имате прво да ја знаете вистината

Поранешниот американски амбасадор: Се плашам дека ќе има нов конфликт, ниту еден проблем не е решен, многу е лошо

Поранешниот американски амбасадор во Хрватска, Вилијам Монтгомери изрази стравување дека на Балканот може да избијат нови конфликти.

Тој смета дека причината за тоа е што ниту еден проблем во балканските земји не е решен.

Монтгомери посочи дека дополнителен проблем е во тоа што тој повеќе не го привлекува вниманието на другите земји.

Мислам дека во 1990 -тите, ова место беше главното место во светот на кое се фокусираа нашите лидери. Денес, тоа не е така и не верувам дека овие земји можат да ги решат прашањата што ги мачат. Чувства од сите страни се толку вознемирени што не гледам решенија, посочи Монтгомери како гостин на ХРТ, пренесува порталот Кликс.

Тој, исто така, истакна дека верува дека Европската унија не дава помош и поддршка за целиот балкански регион.

Мислам дека луѓето овде некако заостануваат во поглед на нивните ставови за другите европски земји. Не треба да заборавиме дека Германија и Франција беа во војна со векови и престанаа само по Втората светска војна. Тоа ќе се случи и со овој регион. Сепак, тоа што најважно, за тоа ќе треба помош од Европската унија, бидејќи овој регион не може сам да успее. Потребна е целосна поддршка од Западот, САД и ЕУ за овие промени да се случат навреме, заклучи Монтгомери.

Монтгомери во емисијата зборуваше за Виетнамската војна, која е една од темите што најде место во неговата книга, потоа за НАТО и Тито, како и за моменталната ситуација во САД, за која вели дека не е добра.

Не би можел да бидам дипломат денес затоа што повеќе не верувам дека американскиот начин е нужно правилен и дека нашиот демократски систем е соодветен за светот, рече Монтгомери, додавајќи дека сега има две Америка, кои се скоро на половина поделени.

Според него, тие две Америка се кочница за се што треба да се направи во врска со ќор -сокакот со речиси сите можни прашања.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!