Вие имате прво да ја знаете вистината

Само ова го зајакнува имунитетот, се друго е трошење пари: Голема заблуда за витаминот Д

Современата наука потврдува дека витаминот Д е повеќе од витамин. Бидејќи широко го контролира и регулира метаболизмот, веќе е класифициран во категоријата хормони. Покрај размената на калциум и фосфат, директно влијае на имунолошкиот систем, мускулите, работата на ендокрините жлезди, епидермисот на кожата и нервниот систем.

Во периодот од октомври до ноември, никаква или занемарливо мала количина на УВ зрачење со бранова должина под 320 nm не продира во површината на земјата. Ова значи дека нема природен извор на витамин Д3 во зима. Затоа, не е изненадувачки што неговата количина во крвниот серум е тогаш значително помала отколку на крајот на летото.

Разликата во максималните нивоа на витамин Д3 во текот на летните и зимските месеци е до 10 ng / ml и затоа многу луѓе страдаат од хиповитаминоза на витамин Д3 во зима. Ова ја докажува клучната улога на УВ зрачењето во снабдувањето на телото со витамин Д3, иако го внесуваме со храна. Кај луѓето кои земаат многу од овој витамин во својата храна во зима, овој проблем не е толку изразен.

Има и храна богата со витамин Д, но и една заблуда за нив што може да чини многу!

Рибите и печурките се најдобрите природни извори на витамин Д. Но, што значи тоа всушност? Ни требаат помеѓу 3.000 и 4.000 меѓународни единици (ИЕ) дневно за зајакнување на имунитетот и коските. Колку од тоа се наоѓа во оваа храна?

Лажица рибино масло ни дава околу 1.300 ИЕ, што навистина не е лоша бројка, но многумина не сакаат или не земаат рибино масло.

Имунологот Борислав Каменов објаснува дека витаминот Д е најважен за заштита на телото од коронавируси, како и од други сезонски вируси. Тој посочи дека возрасните треба да земаат до 10.000 единици од овој витамин за да се одбранат од болести, додека тој број кај помладите луѓе е 5.000.

Ефективноста на витаминот Д е неспорна, и мислам дека тоа е тајната зошто болеста се засили во последно време. Бидејќи додека времето беше убаво, додека беше сончево, витамин Д го добивме и преку сонце. Многумина најдоа замена, оние кои имаат ниски вредности на тој витамин. Сега, кога тој витамин веќе го нема, ние сме фокусирани на супституција и тоа го правиме во екстремно мали дози. Познавам многу пријатели кои пијат 400 единици, најмногу 1000, и мислат дека тоа е доволно, наведува Каменов.

Но, не е сеедно кој витамин Д го земате, бидејќи има неколку подтипови. Ако земете погрешно, не сте направиле ништо за вашето здравје, објасни д -р Ешли Џордан Ферира.

Витаминот Д е важен за имунитетот, коскениот систем, па дури и за плодноста и расположението, а во повеќето земји луѓето имаат недостаток затоа што не го внесуваат доволно, вели таа.

Витамините Д2 и Д3 се важни за нас бидејќи најчесто се наоѓаат во додатоците и луѓето ги изедначуваат, а едниот е поважен од другиот, вели докторот.

Витаминот Д3 го создава кожата по изложување на сонце, или го земаме од мрсна риба и жолчки. Најчесто се наоѓа во додатоците.

Витаминот Д2 се наоѓа во печурките и квасецот, како и формите на додатоци пропишани од лекарите, а не оние што ги купувате во „првата“ продавница.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!