Вие имате прво да ја знаете вистината

Ова е најдобриот начин како да ги спречите респираторните инфекции во периодот на (по)студено време!

Студените денови, покрај некои идилични работи, ни носат и некои несакани инфекции.

Апчиха !!! Може да се слушне насекаде! Идиличната атмосфера може да се расипе кога слушаме дека некој кива или кашла. Веднаш ќе почувствуваме потреба да се оддалечиме од луѓето, да излеземе од собите каде што престојуваат. Сето ова е со цел инстинктивно да се заштитиме од напади на патогени.

Кога се појавуваат постудени денови, во текот на есента и зимата, респираторните инфекции стануваат почести.

Повеќето луѓе се убедени дека ова се должи на изложеност на пониски температури. Сепак, ова е голема заблуда.

95 отсто од респираторните инфекции се предизвикани од вируси, а само неколку проценти од бактерии. На такви ниски температури, и двете причини за инфекција немаат многу шанси да преживеат, што всушност спречува појава на инфекција.

Изложеноста на студ е уште еден метод за подигнување на имунитетот, кој се повеќе се користи кај малите деца, особено во Русија. Докажано е дека изложувањето на телото на ниски температури за краток временски период ја намалува периферната циркулација, така што целата крв оди подлабоко во органите, што им е многу пријатно. Исто така, го активира имунолошкиот одговор и го зајакнува имунолошкиот систем.

Одговорот е многу едноставен: поради подолгиот престој во затворени простории.

Луѓето се собираат во своите домови во текот на есента и зимата, а просторот е помалку проветрен поради заштеда на енергија. Зимата е празничен период кога семејствата и пријателите се собираат во голем број во загреани домови, каде вирусите и бактериите имаат големи шанси да преживеат.

Честопати ќе ја слушаме пораката во општеството: Заштитете ја устата со раката кога кивате и кашлате! Исто така е едно од заблудите дека преносот на инфективни агенси се пренесува само со капки.

Всушност, инфекцијата најчесто се пренесува со допир, преку предмети и кај деца со детски играчки.

Затоа превенцијата е пред се редовно миење раце, дезинфекција на предмети и играчки, а само на крајот е редовно проветрување на просториите.

Празничната атмосфера носи многу убави моменти, семејни собири и комуникација со саканите. Со цел целосно да уживаме во семејство без респираторни инфекции, треба да работиме на имунитет и спречување на пренос на инфекција.

Најприродниот начин на кој можеме да го подобриме имунитетот е со воведување на црвено овошје во секојдневниот живот, кое покрај витамин Ц, исто така е богато со антиоксиданси.

Прополисот, медот и производите од мед се исто така добар избор, богати со полифеноли и една од најсилните, природни антимикробни и антифунгални супстанции.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!