Вие имате прво да ја знаете вистината

Дали сте слушнале за Јабука, хрватски остров во чија близина иглата на компасот „полудува“ а бродовите “бегаат” од него (видео)

Околу 70 километри западно од Вис се наоѓа Јабука, мал вулкански остров кој претставува вечен предизвик за љубителите на авантурата. Тој е речиси невидлив на географска карта и е познат како најоддалечениот хрватски остров.

Јабука е стрмна, 96 метри висока пирамидална клисура. Островот, познат и како Црна пирамида, е ненаселен бидејќи неговите падини не дозволуваат изградба на какви било станови, а околното море е длабоко и повеќе од 260 метри, што го прави речиси невозможно да се закотви брод до островот.

Покрај тоа, карпите немаат природни испакнатини за кои може да се врзуваат чамци. Малиот остров е погоден од сите ветрови, дури и најслабите креваат големи бранови – затоа ви треба многу знаење и среќа за да стигнете до островот.

Во црните вулкански карпи има магнетит, поради што магнетната игла на компасот целосно ќе полуди ако се приближите до островот со брод, па овој навигациски уред до Јабука ќе стане потполно бескорисен.

На Интернет, можно е да се најдат неколку снимки од вешти морнари кои успеале да стигнат на островот и да се искачат на неговиот врв, од каде снимиле фантастичен поглед на бескрајното синило со камерата.

Околното море е богато со риби и ракчиња, поради што оваа област најчесто ја посетуваат рибарите. Покрај тоа, поради суровата клима на островот, преживуваат само два ендемични видови: црниот гуштер и зајакот. До крајот на минатиот век, овде растеше редок ендемичен каранфил, кој за жал беше истребен.

Островот е заштитен како споменик на природата од 1958 година, а по Втората светска војна бил користен од југословенската војска за време на вежби за гаѓање од авиони. Големи бродови многу ретко минуваат покрај Јабука бидејќи се наоѓа надвор од повеќето водни патишта, па затоа најчесто го посетуваат оние за кои тоа е целта на патувањето.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!