Вие имате прво да ја знаете вистината

Кој е човекот од кого се тресе Вол Стрит?

Плановите на претседателот на Американската комисија за хартии од вредност и берзи (СЕЦ), Гери Генслер, предизвикаа големо внимание во јавноста.

Имено, овој член на американската администрација имал намера да спроведе една од најамбициозните агенди во 87-годишната историја на американската институција. Агендата содржи околу 49 предлози, од кои многу веќе предизвикаа противење од хеџ фондови, берзи, онлајн брокери и јавни претпријатија.

На сличен начин, тој беше агресивен кога станува збор за некои случаи кои беа откриени од некои американски агенции, што може да доведе до пониски цени на акциите, да поттикне казни и да предизвика негативен публицитет.

Генслер, поранешен извршен директор на Голдман Сакс, чие претходно искуство во Вашингтон вклучува борба против големите банки за да се обезбеди надзор на огромен пазар на деривати, вели дека е убеден дека СЕЦ може да напредува на неколку полиња одеднаш, пишува Блумберг.

Некои ветерани во Комисијата за хартии од вредност, па дури и поддржувачите на Генслер, се загрижени дека Генслер можеби е толку преоптоварен што на крајот нема да може да постигне многу.

Тие се прашуваат дали ја води Комисијата во калта на политиканство, тужби, па дури и револт на синдикатите на регулаторот. Се поставува прашањето: Како Генслер ќе го спроведе сето ова?

Некои демократи и надворешни советници апелираа до 63-годишниот Генслер да го ограничи своето поле на дејствување на нешто што ќе го управува полесно. Политиките за кои тој се залага, тие се плашат дека може да бидат потребни години за да се имплементираат и може да ги охрабрат големите корпорации да размислат за стратегии за поднесување тужби против СЕЦ.

Генслер, пак, инсистира на тоа дека нема приоритети бидејќи се е на врвот на листата. Не ме прашувајте за моите три ќерки и со која поминувам повеќе време, вака Генслер ја опиша ситуацијата.

Во моментов има многу дејствија во комисијата. Генслер формираше околу 50 тимови, со вкупно околу 200 луѓе, кои треба да состават предлози.

Исто така, тој се соочува со голем политички притисок. Администрацијата на Бајден, која Генслер не сака да ја разочара, е заинтересирана за некои политики, особено за правилото кое се уште се чека, и кое би се справило со климатските промени преку посилни обелоденувања на корпорациите.

Други приоритети на законодавецот вклучуваат зауздување на СПАЦ (Компании за набавка за специјални намени), што е одговор на овогодинешното имплозија на семејната канцеларија Архегос капитал менаџмент, како и совладување на неконтролираниот раст на криптовалутите.

Еден од плановите на Генслер што го вознемирува Волстрит е дека ќе го поправи протокот на пазарот на капитал како одговор на годинешната манија на „мим-акции“.

Извршните директори кои се состанаа со претставници на СЕЦ беа предупредени дека плановите што се развиваат може да бидат екстремни, велат луѓето запознаени со оваа работа.

Повеќето луѓе кои сакаат да зборуваат за Генслер бараат анонимност. Некои велат дека му се восхитуваат, а некои имаа потешкотии да го изговорат неговото име без да додадат епитет. Но, сите рекоа дека никогаш нема да се обложуваат против него.

Тие создадоа слика за човек кој е одличен манипулатор и кој не го интересираат многуте непријатели што може да ги стекне, како и дали произведува кадар. Токму овие квалитети, велат тие, објаснуваат како Генслер станал еден од најмладите партнери во Голдман Сакс, како и како можел да влијае на Волстрит за време на економската криза во 2008 година.

Сепак, голем дел од агендата на Генслер е обесхрабрувачка. На пример, наоѓањето решение за порастот на гејм стапките кој беше поттикнат на друштвените мрежи, AMC и слично, вклучува соочување со неколку комплексни прашања. Прекинот во секое време може да има несакани последици за милиони инвеститори.

Исто така, промените во другите закони и политики за кои Генслер размислува ќе имаат свои листи на непријатели. Хеџ фондовите, на пример, се загрижени дека ќе треба да откријат многу повеќе за нивните инвестициски стратегии, вклучително и шорт позициите.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!