Вие имате прво да ја знаете вистината

Метод Вим Хоф: Како со техники на дишење да ги победите болестите, неколку чекори до одличен имунитет (видео)

Студија спроведена во 2013 година покажа исклучителна ефикасност на специјална вежба за дишење од холандскиот мотивациски говорник Вим Хоф.

Студијата беше спроведена на 24 испитаници, од кои 12 го практикуваа методот на дишење на Вим и 12 здрави лица кои не го користеа.

На сите им беше вбризгуван ендотоксин Ешерихија коли, по што беше следена реакцијата на телото.

Резултатите од сите 12 следбеници на Вим покажаа посилна секреција на ендорфин, како и подобар одговор во сузбивање на воспалението.

Лаички кажано, телото го победи токсинот.

Патем, специјалниот систем за дишење развиен од холандскиот говорник делумно се потпира на пранајама, древната хиндуистичка дисциплина на свесно дишење, но акцентот е ставен на изложување на телото на студ.

Системот има 3 целини:

1- Свесно дишење – Конкретна вежба од 30 воздишки и издишувања.

2- Ладно изложување – Изложување на телото на студ со контрастни тушеви и бањи со мраз.

3- Медитација – За време на оваа пракса практикуваме присуство во моментот и свесно даваме сигнал до телото што очекуваме од него.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!