Вие имате прво да ја знаете вистината

Интересно откритие на астрономите: Земјата може да биде опкружена со огромен магнетски тунел!?

Мистериозните структури на нашето небо, кои ги збунуваа астрономите со децении, конечно го добија нивното објаснување – што всушност е толку многу невообичаено!?

Ако го погледнеме небото, ќе ја видиме оваа структура слична на тунел во речиси секоја насока над небото, изјави Џенифер Вест во Торонто, Канада.

Имено, две големи структури што ги знаеме со години може да се видат на нашето небо, но не сме ги поврзале досега – North Polar Spur и Fan Region. 

North Polar Spur (НПС) е голема површина со топол гас што емитува Х-зраци и радио зрачење над рамнината на нашата галаксија. Започнува во близина на соѕвездието Стрелец и се протега до Шкорпија, Лупус и Кентаур.

Fan Region е област за која се смета дека е еден од најдоминантните извори на поларизирано зрачење.

North Polar Spur и Fan Region се на спротивната страна на небото, но научниците веруваат дека тие би можеле да бидат поврзани со огромен систем на магнетизирани нишки. Овие нишки може да формираат структура слична на тунел што кружи околу Сончевиот систем, но и други блиски соѕвездија, пишува Science Alert.

Џенифер Вест и нејзините колеги успеаја да покажат дека двата региона можат да се поврзат. Користејќи модели и симулации, тие покажаа како може да изгледа радио небото ако двете структури се поврзани со магнетни нишки. Тие утврдија дека структурите најверојатно се оддалечени околу 350 светлосни години од нас, што е во согласност и со некои други проценки.

Се разбира, потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие наоди. Но, оваа студија веќе понуди некои добри одговори на прашањето за формирањето и еволуцијата на магнетните полиња во галаксиите и начинот на одржување на овие полиња.

Магнетните полиња не постојат изолирано. Тие мора да бидат меѓусебно поврзани. Значи, следниот чекор е подобро да се разбере како ова локално магнетно поле се поврзува со галактичко магнетно поле од поголем обем, но и магнетни полиња од помал обем, како што е она на Сонцето и Земјата, изјави Вест.

Студија наречена  A Unified Model for the Fan Region and the North Polar Spur: A bundle of filaments in the Local Galaxy треба да се објави наскоро во The Astrophysical Journal, а сега е достапна на arXiv.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!