Вие имате прво да ја знаете вистината

Нова драма во Сараево, Комшиќ сака да го апси Додик: Ова е државен удар!?

Одговорноста за се што ќе се случува во Босна и Херцеговина зависи од Обвинителството на БиХ, рече претседателот на Претседателството на БиХ, Жељко Комшиќ, коментирајќи ги најновите потези на српскиот член на Претседателството, Милорад Додик.

Да, ова е обид за државен удар. Тој има тесно мнозинство во Националното собрание на РС, така што тој се уште може тоа да го направи. Мислам дека не е правилно да се става еднаквост помеѓу Додик и сите луѓе во Српска, бидејќи тие дефинитивно не размислуваат како Додик. Тие гледаат подалеку и гледаат дека тоа може да биде авантура со катастрофални последици за Додик и неговата политика, истакна Комшиќ за Н1.

Сето тоа ќе продолжи да постои. Тој се обидува да предизвика инцидент, што е можно понасилен, за да има оправдување за се што прават, пред се пред луѓето во РС, посочи Комшиќ.

Тој додава дека секој инцидент е доволен за него како покритие.

Доволен му е секој инцидент, како оправдување за се што прави. Сепак, целата негова приказна не е толку длабоко вкоренета во РС и во политиката во РС, изјави Комшиќ.

Тој посочи дека од овој момент одговорноста за се што се случува е во рацете на Обвинителството на БиХ.

Додик ќе оди до крај со своите најави. Според мое мислење, сега е момент Обвинителството да реагира како што налага законот. Тука има нешто што е организирана група предводена на чело со Додик, од овој момент одговорноста за се што ќе се случи во БиХ е на Обвинителството. Значи дали ќе си ја работи работата или не. За државата, за стабилност, најдобро е да си ја завршат работата. Затоа нагласувам дека одговорот мора да помине низ институциите на системот, вели тој.

На прашањето дали СИПА, доколку добие такви упатства, може да го приведе Додик, тој рече:

Полицијата знае која е нивната работа, работата не е едноставна, носи ризик. СИПА е во состојба да уапси секого во оваа земја ако добие налог, рече Комшиќ.

На новинарско прашање дали меѓународната заедница ќе реагира на потезите на Додик, Комшиќ рече:

Знате како велат, помогни си и Бог ќе ти помогне. Меѓународната заедница ќе ви помогне, тие не можат да толерираат такво насилно кршење на уставниот поредок. Ќе реагираат. Тие не реагираа во 1992 година, се согласувам, но реагираа во 1995 година. Јас знам што треба да направам и ќе биде добро. Тие не можат да стојат настрана овде како што беше во 1992 година. Тоа искуство е сè уште свежо и тоа е болно искуство. Веќе не е прашање дури ни нивното гледиште за БиХ, тоа оди подалеку.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!