Вие имате прво да ја знаете вистината

Хрватите влегоа во бугарско сценарио!? Тие бараат Србија да го признае хрватскиот јазик ако сака да стане членка на ЕУ!?

Хрватската академија на науките и уметностите и предложи на владата еден од условите за пристапување на Србија во ЕУ да биде признавањето на хрватскиот јазик.

Хрватската академија на науките и уметностите (ХАЗУ) побара од владата, еден од условите за пристапување на Србија во Европската унија, да биде официјален Белград јавно и недвосмислено да го признае хрватскиот јазик како посебен и независен стандарден јазик и еден од официјалните јазици на ЕУ, објави Хина.

Изјавата беше дадена од Комитетот за хрватски стандарден јазик на Хрватската академија на науките и уметностите, а беше прифатена од раководството на Академијата, а сега е официјалниот став на Хрватската академија на науките и уметностите, кој му беше доставен на премиерот Андреј Пленковиќ.

Според соопштението на Хрватската академија на науките и уметностите, комитетот ја дал изјавата земајќи го предвид фактот дека српските културни и јавни тела, како и институциите финансирани од нејзиниот буџет, честопати го негирале постоењето на хрватскиот јазик и нејзината историја и присвоеното хрватско книжевно наследство, особено хрватската литература од Дубровник, објаснувајќи ја со тезата дека дубровничките писатели наводно пишувале на српски јазик.

Одлуката, велат, е донесена поради тоа што во образовната програма во српските училишта хрватскиот јазик е наводно лажно претставен како српски јазик кој се нарекува само со хрватско име.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!