Вие имате прво да ја знаете вистината

Често пиете пиво? Еве како ви го разорува имунитетот, а кај мажите има уште едно опасно дејство

Доколку често пиете пиво веројатно вкусот на пивото ви се допаѓа а симптомите по пиењето не ви се проблематични. Но дали знаете дека пивото има штето дејство на вашите црева, кое можеби нема веднаш да го приметете а може да ви направи голем проблем на долгорочен план ? Тоа влијае и на имунитетот! Пивото во главно се состои од јагленохидрати, додека протеини, масти содржи многу малку.

Алкохолот може да предизвика воспалителни процеси во вашиот систем на варење така што би имало штетно влијае на микробиомот, добрите и лошите бактерии кои живеат во нашиот организам чиј број и различност мора секогаш да биде во баланс за да имаме здрав живот.

Меѓутоа кога пиете алкохолен пијалок како што е пивото, доаѓа до процес на стимулација на размножување на бактериите и рамнотежата во нашиот организам се менува, поради што во цревата доаѓа до процес на воспалување.

Но тоа е е се, внатрешниот ѕид на цревата, кој преставува бариера за ослободување на хранливи материи во крвотокот и задржување на токсичните честички, доаѓа до процес на слабеење поради алкохолот и со тоа станува пропустлив. Така сите лоши работи кој ги внесуваме во организмот на тој начин побргу се шират низ нашиот систем.

Во студија објавена во списанието „Diabetes Medicine“ утврдено е дека машките, кои секако се во поголем ризик да добивање на диабетис од жените, се под дополнителен ризик доколку конзумираат пиво.

Друго истражување покажува дека луѓето кои често конзумираат пиво имаат поголеми шанси за добивање на рак на црниот џигер и градите. А студија објавена во 2018 година во „Алкохолизам: Клинички и експериментални истражувања“, утврдува дека луѓето кои пијат две алкохолни пијачки два или четири пати неделно се во 20 отсто повеќе шанси од ризик за прерана смрт.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!