Вие имате прво да ја знаете вистината

Светлана тврди дека Света Петка и се појавила на дрво: Сечеле стар орев и веднаш забележала жена со црна наметка (фото)

Светлана Марковиќ од Топола смета дека на еден од трупците кога сечеле стар орев во дворот на нивната родна куќа се појавила жена со црна наметка.

Света Петка е една од најголемите православни заштитнички, а според верувањата им помогнала на многумина, пружила спасение и одговарала на молитвите кога им било најпотребно. За оваа светица е поврзана и легенда дека верниците кои и се молат се прикажани како жена во црна наметка и на тој начин претставува или спасение или казна.

За оваа необична средба сведочеа многубројни наводно излечени лица, а највпечатлива беше приказната за офицер на ЈНА кој беше пронајден на колена во близина на црквата посветена на Света Петка на Калемегдан. На прашањето на офицерот како толку слободно ги изразува своите религиозни чувства, тој одговори дека само благодарение на оваа црква и големиот светец преживеал. Наводно, кога за време на Втората светска војна бил нападнат од германска патрола, тој се засолнил во мала црква, а потоа, како што сведочел, му се појавила жена со црна наметка и го спасила.

По половина век луѓето се уште веруваат во чудотворната моќ на оваа светица, а Светлана Марковиќ од Топола смета дека на еден од трупците се појавила жена со црна наметка кога во дворот на нивниот дом сечеле стар орев во селото Ратковиќ.

Тоа беше една недела, многу луѓе одеа во манастирот, а ние го исековме тој орев, брзавме да ги отстраниме исечените гранки и трупците од патот, а јас додека брзав да ги поместувам трупците на еден од нив забележав детал кој ме потсети на Света Петка, вели Светлана Марковиќ.

Овој орев има црни шари на пресеците, но само на тоа едно место е таков деталот што ја асоцира Светлана. Како што истакнува, црна дамка има и од другата страна на трупецот, но не е исто.

Верувам дека тоа е знак од Бога, бидејќи имам сестра близначка, а нашата моминска слава беше Света Петка. Мојата сестра ноќта пред празникот сонуваше дека ѝ се јави женски глас и ѝ рече: Моли се. Можеби ова е порака која Бог ни ја испраќа. Светлана длабоко верува во знакот што ѝ се појави.

Како што објаснуваат експертите, прстените се секогаш концентрични кругови, на тој начин дрвото расте и згуснува. Нема јасни објаснувања за појавите кога се јавува различна форма, а се претпоставува дека дрвото можеби имало некаква аномалија во неговиот развој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!