Вие имате прво да ја знаете вистината

Мајкрософт предупреди: Бевме хакирани, проверете ги вашите лозинки, станува збор за милијарди напади

Мајкрософт испрати предупредување до сите корисници кои користат исти лозинки на различни платформи за различни сметки.

Американскиот технолошки гигант преку блог објави дека имале голем број хакирани кориснички кодови во последната година.

Под голем број наведоа – милијарди.

Тимот за откривање и одговор на Мајкрософт (DART) ги откри овие хакерски напади и компанијата наведува дека тие имаат техники, технологија и алатки кои постојано се менуваат, па затоа е тешко да се фатат. Хакерите пристапуваат до основните кориснички податоци и напаѓаат со вметнување на обични шифри како код, 123456, презиме во посебна програма, а бидејќи луѓето ставаат такви шифри, лесно ги хакираат таквите сметки, велат од Мајкрософт.

Друг начин за пристап до туѓи сметки е собирање податоци кои протекоа на интернет во претходните напади, како што беше случајот во 2012 година, кога од LinkedIn беа собрани 6,5 милиони кориснички имиња и лозинки.

Мајкрософт во својот блог наведува дека во 2021 година биле хакирани 4 милијарди сметки.

Тие предупредуваат дека се користат покомплицирани лозинки и дека често се менуваат, како и дека Password Checkup се презема бесплатно од нивната продавница.

На популарната страница I Have Been Pwned можете да проверите дали некогаш сте биле хакирани.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!