Вие имате прво да ја знаете вистината

Вакцинацијата нема да биде услов за влез во земјите-членки на ЕУ, изјави потпаролката на ЕК, Жордис Фероли

Портпаролката на Европската комисија, Жордис Фероли изјави дека вакцинацијата нема да биде услов за влез во државите членки на Европската унија, но дека е потребен дигитален ковид сертификат, што преставува доказ дека некое лице или било вакцинирано или добило негативни резултати од тестот за Ковид 19.

Сепак, ЕК им дава само препораки на земјите-членки како тие да се однесуваат за време на пандемија, но државите не се обврзани да го прифатат тоа и секоја постапува според сопствените внатрешни правила, така што на пример она што важи за Унгарија или Грција не важи за Германија или Белгија, па затоа е потребно пред заминување детално да се распрашате во амбасадата на земјата во која сакате да патувате, за да избегнете непријатни изненадувања.

Како што се наведува, ЕК воспостави зелена листа на која се вклучени сите земји со помалку од 75 ново заразени по глава на жител на 100.000 жители, а се препорачува нивните граѓани слободно да влегуваат во земјите членки на ЕУ.

Во првиот случај, земјите во кои патуваат жителите од земјите од „зелената листа“ најчесто се бараат тестови или потврда за вакцинација за секој случај, додека во вториот случај препораката на ЕК да се дозволи влез на сите вакцинирани лица од оние вакцини признати од Европската агенција за лекови, без разлика дали нивното патување е неопходно или не.

Сепак, третата доза може да биде пресудна, па доколку се работи за една од признаените вакцини како што е Фајзер, додека првите две беа некои кои не се признати од Европската агенција за лекови, влезот во ЕУ ќе биде слободен.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!