Вие имате прво да ја знаете вистината

Албанија ја нарекуваат новата Црна Гора: недвижен имот по ефтини цени, но дали е тоа добра инвестиција!?

Може да се слушне дека ја нарекуваат новата Црна Гора, а тоа онаа Црна Гора од периодот кога прво беше преплавена од бранот руски, а потоа и турски инвеститори кои се бореа за секоја педа од оваа земја.

Додека летово често слушавме дека Албанија важи за земја со ниски цени за годишен одмор, но и дека како инвестиција треба да се купи недвижен имот на брегот на морето, во некои од нивните најпопуларни дестинации како што се Саранда, Валона, Драч или Дерми, а не да се користи како место за одмор, излегува дека верувањето во растот на профитабилноста на бизнисот во Албанија сега добива нова димензија.

Владата на Албанија пред неколку дена донесе одлука за издавање на еврообврзници на меѓународниот пазар во износ од 700 милиони евра, а според експертите ова значи дека повисокиот јавен долг автоматски значи и помал поврат на инвестицијата во една земја. Практично, ова што беше кажано за тоа како сега треба да се купи недвижен имот во Албанија, бидејќи на него можеше многу брзо да се заработи, сега може да биде опасно на долгорочен план.

Министерката за финансии и економија на Албанија, Делина Ибрахимај, по седницата на која беше договорено издавањето на еврообврзницата изјави дека обврзниците ќе бидат издадени веќе следниот месец.

Една од одлуките е поврзана со еврообврзницата која се очекува да излезе на пазарот на почетокот на ноември. Процесот од ден на ден се следи од министерството и меѓународните советници. Датумот не е одреден, бидејќи врз основа на советите од меѓународните советниците се гарантира намалување на каматната стапка на јавниот долг, изјави министерката.

Дека состојбата на албанската економија не е сјајна говори и фактот тоа што, според претходните најави, албанската влада се подготвувала да издаде обврзници дури на почетокот на следната година, но и во износ од помалку од 500 милиони евра. Буџетскиот дефицит на оваа земја на крајот на првата половина од годинава достигна 2 отсто од нивното БДП, а јавниот долг се искачи на околу 85 отсто од нивното БДП.

Само во последните пет години јавниот долг во Албанија е зголемен за 1,6 милијарди евра само од еврообврзниците, кои главно се користеа за враќање на претходните долгови.

Според експертите, задолжувањето на државата, дури и кога каматните стапки досега беа прилично ниски, обично значи зголемување на даночните обврски.

Земјата која се задолжува мора однапред да резервира дел од идните јавни приходи, а за да го постигне тоа мора да ги зголеми даночните обврски во иднина. Така е секогаш, со тоа што постои разлика кога се задолжува во сопствената валута или во странска валута, изјави економистот и експерт за странски инвестиции Милан Ковачевиќ.

Во случај на задолжување во странство тоа најчесто се одразува со повисоки даноци, изјавува тој и додава дека задолжувањето во земјава е поинаку.

Кога државата се задолжува во својата валута, има и други начини за да го врати задолжувањето, на пример преку инфлација, односно повисоки цени, заклучува Ковачевиќ.

На пример, за опремен стан во близина на морето во Саранда, Валона, Драч или Дерми треба да одвоите, во повеќето случаи, од 1.000 до 2.500 евра за квадрат, но поскапите станови се исклучително луксузни станови во посебни комплекси. Во истиот опсег се движат и цените на квадратите на куќите и вилите.

Малку подалеку од морето и помалку популарните недвижности на овие места чинат помалку од 1.000 евра, па често стан од 30 квадрати може да се купи за 20.000 евра.

Целосно опремен двособен стан од 100 квадрати во Саранда, во близина на море и со убав поглед кон море, чини 109.000 евра, или 1.090 евра по метар квадратен. Во Валона двособен стан од 85 квадрати, комплетно наместен и веднаш покрај морето можете да го најдете за само 85.000 евра или 1.000 евра по квадрат.

Самиот процес на купување вклучува потпишување на неколку договори: договор за резервација, претприемачки договор, преддоговор и вистински договор за купопродажба. По потпишувањето на договорот, резервацијата трае четири недели и за тоа време потребно е (преку адвокат) да се провери имотот. При потпишување на преддоговорот потребно е да се наплати недвижниот имот, 10 отсто од пазарната цена кај стара градба и 30 отсто од цената кај нова градба.

Договорот за купопродажба се потпишува на нотар и потоа го плаќате остатокот од износот, а потоа го доставувате договорот за регистрација во Управата за регистрација на недвижности. За целиот процес ви требаат од 21 до 23 дена.

Во суштина, како што се најавува обврзницата, а со неа паралелно скока и јавниот долг, можеме да очекуваме дека во наредниот период, покрај цената за метар квадратен, т.е. таксите и давачките поврзани со целиот процес на стекнување на недвижен имот, цените ќе растат.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!