Вие имате прво да ја знаете вистината

Извозот на сурова нафта од Русија е во слободен пат

Рускиот извоз на сурова нафта е за 4,8 отсто намален во периодот од јануари до октомври оваа година, во споредба со истиот период од 2020 година, а износот е 186,1 милиони тони.

Ова денеска го соопшти ЦДО, одделението од рускиот енергетскиот комплекс за нафтени деривати.

Русија учествува во договорот на групата OPEK+ за ограничување на производството на сурова нафта, поради што се намалува испораката кон другите држави, објавува агенцијата ТАС.

Државите учеснички во договорот почнаа постепено да го ублажуваат дефицитот со суровата нафта за напролет да имаат доволно резерви, и со тоа извозот а руската нафта во октомври 2021 успеа да порасне за 3,0 отсто и за 20,03 милиони тони.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!