Вие имате прво да ја знаете вистината

Животот на настанал на Земјата туку на Марс, научниците бараат ДНК за да ја докажат оваа теорија

Некои научници веруваат дека животот, наместо на Земјата, всушност започнал на Марс и се надеваат дека ќе пронајдат остатоци од ДНК на примероци од материјал од таа планета што ќе ја потврди нивната теорија.

Застапниците на панспермијата, хипотезата дека животот постои низ универзумот, велат дека нивната теорија се заснова на проучување на две планети – Земјата и Марс. Иако никој не знае со сигурност каде и како точно започнал животот, теориите може да се дискутираат врз основа на тоа што досега го знаеме за животот на Земјата преку фосилни и јаглеродни записи.

Истражувачите тврдат дека Марс и Земјата, во споредба со другите планети во нашиот Сончев систем, споделуваат некои уникатни квалитети – згора на тоа, Марс е, велат тие, на многу начини „помала, постара Земја“ која претходно ги „горела“ нејзините природни ресурси и електромагнетното јадро.

Според Popular Mechanics, научниците ја проучуваат геномијата (областа на биологијата со фокус на структурата, функцијата, еволуцијата, мапирањето и уредувањето на геномот) како начин да го екстраполираат потеклото на животот. Редоследот по кој, на пример, се формираат РНК и ДНК може да се спореди со десетици метеорити на Марс за кои е познато дека со текот на времето ја погодиле Земјата.

Претпоставката е дека всушност постои универзален заеднички предок, што значи дека сите други клетки што ги имаме на Земјата денес потекнуваат од една единствена клетка. И дали последниот универзален заеднички предок може да биде од генетски материјал кој дошол од Марс?

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!