Вие имате прво да ја знаете вистината

Не се јаде секоја риба, четири врсти риби кои треба помалку да ги јадете, имаат поголемо количество жива

Ви ги претставуваме видовите риби кои имаат високо ниво на жива, па можат да бидат штетни за вашето здравје доколку ги консумирате секој ден.

Урамнотежената исхрана која вклучува конзумирање риба е рецепт за здрав живот. Природен извор на протеини, содржи јод, селен, калциум, витамини А и Д, како и омега 3 масни киселини – сето тоа се хранливи материи содржани во рибата.

Сепак, некои видови риби содржат високо ниво на жива, која е тежок метал, па затоа треба да ги избегнувате.

Агенцијата за безбедност на храна на Шпанија (AESAN) постојано предупредуваше на присуството на овој материјал во различни риби.

Кои риби содржат најмногу жива и дали можат да бидат штетни?

Сина туна

Сината туна е една од видовите риби кои содржат високо ниво на жива. Во Европа може да се најде на бреговите на Атлантикот и во Средоземното Море и може да достигне големина од стотици килограми, поради што акумулираат голема количина од споменатиот тежок метал.

Сабјарка

Сабјарката е голем предатор и се карактеризира со долг сплескан клун. Овој вид може да биде долг четири метри и да достигне тежина од повеќе од 500 килограми, па затоа содржи голема количина жива во споредба со другите риби.

Ајкули

Ајкулата е еден од поголемите предатори, а нејзината големина и способност да се храни со други помали видови ја прави вид со високо ниво на жива.

Штука

Штуката е риба која може да живее во солени и слатководни средини. Неговиот граблив карактер и големина ја прават еден од видовите што одржуваат повеќе живи во своето тело.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!