Вие имате прво да ја знаете вистината

Лавров ги коментираше обидите на САД и ЕУ да го растурат идниот сојуз помеѓу Русија и Белорусија: Нема да им успее!?

Координацијата на заедничката политика овозможи да се спречат обидите на САД и ЕУ да извршат притисок врз меѓународните организации, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

Тој на состанокот на комисиите на министерствата за надворешни работи на двете земји иазјави дека двете страни ќе ги сумираат резултатите од спроведувањето на актуелната програма за координирани процедури во областа на надворешната политика на земјите членки на Договорот за Алијансата помеѓу Русија и Белорусија за 2020-2021 година.

Започнуваме од претпоставката со нашите белоруски пријатели дека заедничката работа врз основа на овој клучен документ овозможи ефикасно спречување на обидите од таканаречениот колективен Запад да изврши притисок врз нашите земји, посочи Лавров.

Лавров истакна дека соработката во борбата против антибелоруската кампања, иницирана од САД и европските партнери на Вашингтон, се развива доста ефикасно во меѓународните организации, вклучувајќи ги и ОН, ОБСЕ, Советот на Европа и Меѓународната организација за цивилно воздухопловство.

Тесно ги координиравме нашите пристапи. Во близок контакт со сојузниците и соработниците, ги отфрламе обидите да ги искористиме овие организации за да наштетат на интересите на нашите две земји, додаде Лавров.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!