Вие имате прво да ја знаете вистината

Дали треба да правиме кардио секогаш кога вежбаме? Еве колку е доволно!

Кардио-васкуларните вежби можат да ја зголемат силата на мозокот, да штитат од срцеви заболувања и да го намалат ризикот од дијабетес. Тие исто тие така можат да ги зајакнат зглобовите и да ја подобрат кондицијата.

Според истражувањата, кардио вежбите го подигнуваат расположението и го олеснуваат справувањето со стресот. Имајќи ги предвид овие аспекти, дали треба да правиме кардио секогаш кога вежбаме и колку е доволно ?

Од подобро здравје на срцето до посилни зглобови, кардиоваскуларниот тренинг има свои предности како и и согорување на калории. Сепак, премногу може да направи повеќе штета отколку корист.

Премногу кардио активност може да доведе до повреди, хроничен замор, дехидрација и неправилно чукање на срцето, предупредуваат лекарите.

Преку-мерното вежбање го зголемува нивото на кортизол, што може да ја потисне функцијата на имунолошкиот систем. Всушност, нема потреба да правиме кардио секогаш кога вежбаме. Ако, на пример, планирате да го тренирате грбот или нозете, сосема е во ред да прескокнете кардио. Овие вежби создаваат голем стрес на мускулите и зглобовите, така што кардиото би било премногу.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!