Вие имате прво да ја знаете вистината

Пациентка го користела лекот Ивермектин за превенција од ковид-19 и си го уништила црниот дроб, Србија во паника, експертите смируваат!

Лекарската комора на Србија и Медицинскиот факултет во Белград соопштија дека лекот ивермектин не е ефикасен во борбата против коронавирусот. Какви здравствени последици може да предизвика ненамерната употреба на овој лек ?

Ивермектин е ветеринарен лек и е во центарот на вниманието на јавноста во последните неколку месеци во контекст на третманот на ковид-19.

Заклучокот од Медицинскиот факултет во Белград е дека овој лек не е ефикасен во борбата против коронавирусот. Лекарската комора на Србија покрена постапка против лекари за кои постои основано сомнение дека со овој лек ги советувале и лекувале пациентите заразени со коронавирусот.

Др. Татјана Радосављевиќ и др. Владимир Терзин, ги имаат одговорите за тоа што се контра-ефекти кога се конзумира лекот ивермектин, колку е опасен, но и тоа што може да се појави како здравствени проблеми ако тие го користат лекот во борба против ковид-19.

Др. Татјана Радосављевиќ, кажува дека најголемиот проблем со употребата на овој лек, кој првенствено не е наменет за човечка употреба, е всушност тоа што пациентите губат време.

Кај пациентите заразени со ковид-19 најголемиот проблем, е што пациентите веруваат дека ја лекуваат короната, а всушност ја влошуваат болеста и завршуваат на респиратори. Од медицинска гледна точка, тие ги игнорираат проблемите бидејќи се излажани и прават се да не земаат лекови кои всушност би можеле да им помогнат, изјави пулмологот Татјана Радосављевиќ.

Др. Владимир Терзин, ветеринар, изјави дека ивермектинот е паразитски лек кој се користи првенствено кај животните. Достапно е и за човечка употреба за одредени паразитски болести, како што е шугата.

Во такви ситуации, овој лек има добри резултати, кога се дава во вистинската доза. Но никогаш нема антивирусно дејство и не треба да се користи во случај на инфекција со ковид-19. Нема ефект, а луѓето го оштетуваат својот имунолошки систем, изјави Терзин.

Според него, најголемиот проблем со пациентите кои користеле ивермектин за лек против ковид-19 е тоа што се предозирале, поради што сега имаат сериозни здравствени последици.

Кога се лекот применува на луѓе, може да доведе до повеќекратно предозирање. Тоа влијае на органите, првенствено на црниот дроб. Тоа доведува до сериозно оштетување на ткивата, жолчните канали и жолчното кесе. Една пациентка пријавила дека имала бела столица и тоа значи дека ги уништила жолчните канали и најверојатно е кандидат за трансплантација на црн дроб. Друг проблем што може да се случи е оштетување на бубрезите и невролошки нарушувања. Кај пациенти кои веќе имаат невролошки проблеми, ивермектинот може да ја влоши состојбата, изјавува ветеринарот.

Да потсетиме, ЛКС соопшти дека јавноста ќе биде информирана за пресудата по завршувањето на оваа постапка, но апелираше граѓаните, здравствени услуги и совети да ги бараат исклучиво во регистрирани државни и приватни здравствени установи.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!