Вие имате прво да ја знаете вистината

Мажите и жените имаат многу помалку секс од порано, посебно младите, студија која објасни зошто малку се “работи” во спалните

Овој негативен сексуален тренд не се случи изолирано, тој е последица на поширокиот културен тренд на „одложено растење“. И младите мажи и млади жени имаат помалку секс од која било генерација досега.

Луѓето имаат помалку сексуални односи од кога било досега, а падот е видлив кај помладите генерации. Овој тренд можеби има повеќе врска со интернетот и апликациите за запознавање отколку со моралот, стравот од бременост или лесен пристап до порнографија.

Секој трет маж на возраст од 18 до 24 години немал сексуална активност во изминатата година, покажува новото истражување објавено во JAMA Network Open.

Минатогодишната сексуална неактивност порасна од речиси 19 отсто на 31 отсто кај мажите на возраст од 18 до 24 години, според истражувачите предводени од д-р Питер Уед, постдокторски истражувач во Институтот Каролинска во Стокхолм.

Сексуалната неактивност кај жените на иста возраст остана релативно константна, растејќи од 15 проценти на 19 проценти во истиот временски период.

Студијата, исто така, покажа дека сексуалната активност значително се намалила кај мажите и жените на возраст од 25 до 34 години (од претходните 7 проценти неактивни, таа се искачи на 14 проценти кај мажите, а од претходните 7 проценти, се зголеми на 12 проценти кај жените).

Сексуалната активност не се намалила кај возрасните на возраст од 35 до 44 години.

Веројатно е дека невенчаните мажи со ниски приходи и невработените или вработените со скратено работно време немале повеќе секс во текот на изминатата година во споредба со оние кои биле во брак, имале повисоки примања или имале работа.

Студијата исто така покажа дека дури и кај луѓето кои имале сексуални односи, фреквенцијата на сексуални односи опаднала.

„Иако просечната сексуална фреквенција меѓу оние кои биле сексуално активни може да ги одразува нивните приоритети и преференции, сексуалната неактивност може да го одрази отсуството на интимни односи, со значително различни импликации за поединците и општеството“, изјави Уед за Healthline.

Наодите се засноваат на одговорите на 4.291 маж и 5.213 жени кои учествувале во социјалната анкета помеѓу 2000 и 2018 година.

Жан М. Твенге, професор по психологија на Државниот универзитет во Сан Диего, рече дека сличен пад на сексуалната активност е покажан во анкетите спроведени во ОК, што сугерира дека трендот не е ограничен на една изолирана држава.

Твенге рече дека младите можеби имаат помалку секс бидејќи им треба повеќе време да „пораснат“.

„Ова вклучува одложување не само на сексуалната активност, туку и на други активности поврзани со репродукцијата, вклучително излегување, живеење со партнерот, бременост и раѓање на деца“, рече таа.

„Меѓутоа, овие репродуктивни трендови не се случија изолирано, тие се и последица на поширокиот културен тренд на одложено растење. Не само што младите мажи имаат помалку секс од која било генерација досега, туку и младите жени“, вели Џефри Арнет. д-р Кларк Универзитетот во Масачусетс и основач на теоријата за „зрелоста“, која се дефинира како време од крајот на адолесценцијата до почетокот на обврските на младите и возрасните, како што се стабилна работа, брак и родителството.

„Тоа е дел од општиот тренд кон помалку ризично однесување што се појави во 1990-тите, вклучувајќи не само секс, туку и употреба на алкохол, ризично возење и криминални активности“, изјави д-р Арнет за Healthline.

Порнографијата веројатно не е проблем, додаде Твенге, бидејќи истражувањата покажуваат дека корисниците на порнографија се всушност сексуално поактивни.

Наместо тоа, таа сугерираше дека огромните можности за забава што ги нудат интернетот и дигиталните медиуми како целина може да ги одвратат младите луѓе од развивање односи во реалниот живот.

„Иако социјалните мрежи теоретски треба да го олеснат наоѓањето нови сексуални партнери, времето поминато на интернет исто така го замени времето поминато во социјална интеракција лице-в-лице. Помеѓу 24-часовната достапност на забава и искушението да се користат паметни телефони и социјални медиуми, сексуалната активност можеби не е толку привлечна како некогаш. Поедноставено, сега има многу повеќе избори за тоа што мажот може да прави во доцните вечерни часови отколку порано и помалку можности да се иницира сексуална активност ако двајцата партнери се преокупирани со социјалните медиуми, електронски игри или гледање видеа“, рече Твенге.

Клиничкиот сексолог Ненси Пирс изјави за Healthline дека повеќедеценискиот пад на машкиот тестостерон игра улога и во сексуалната неактивност.

Жените денес имаат поголема моќ да кажат „да“ и „не“ на сексот и повеќе не се толерантни на принуда и присилен секс“, објаснува д-р Пирс.

Таа додаде дека помалку несакана бременост и сексуално преносливи болести може да бидат некои од позитивните придобивки поврзани со намалувањето на сексуалната активност на младите луѓе.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!