Вие имате прво да ја знаете вистината

Победниците во Бугарија: Не преговараме со Бојко и Турците, другите ќе мора да потпишат коалициски договор од 800 страници

Подготвени сме да бидеме првата политичка сила и да ја носиме оваа одговорност. Ова беше кажано на bTV од копретседавачот на победничката партија на парламентарното гласање Продолжуваме со промената- Асен Василев.

Според него, оваа недела ќе почнат разговорите со нивните потенцијални партнери – сите партии во парламентот, освен ГЕРБ и турската партија ДПС.

Нашата идеја е да формираме работни групи од сите партии – од нас, БСП, ДБ, ИТН – во секој од секторите каде што се потребни реформи – енергетика, здравство, образование. Во овие групи би ги повикале и министрите од официјалниот кабинет, во нивната улога на експерти. Да разговараат за главните проблеми, начините за нивно решавање и на крајот да направат план за следните 4 години, објасни Василев.

Според него, за одржливо владеење потребно е стабилно мнозинство во парламентот. Тој додаде дека ветената промена не може да се случи со малцинска влада. Тој објасни дека во моментов не гледа околности што би го натерале Продолжуваме со промената да преговара со ГЕРБ и ДПС.

Василев не ги коментираше личните предлози за идни министри. Објасни дека прво треба да се започне со проблемите, а не со луѓето. Сепак, Василев потврди дека копретседавачот Кирил Петков ќе биде кандидат за премиер, а тој ќе биде министер за финансии.

Рековме дека тоа се кандидатури, но не се црвена линија, не се задолжителни и врз основа на тоа што ќе одлучат експертските групи и што ќе стане јасно во рамките на коалициските преговори, такви одлуки ќе се носат. Ниту, пак, Асен Василев треба да биде задолжително министер за финансии, ниту Кирил Петков премиер, додаде Василев.

Тој коментира дека сите клаузули во коалицискиот договор ќе бидат детално опишани и со конкретни рокови. Како главен приоритет на ПП, Василев ја посочи реформата на правосудниот систем.

Зарем не сакаме да живееме како во Германија? Таму коалицискиот договор е на 800 страници. Ако не потпишеме, шансите да одиме на нови избори или коалицијата да си замине се многу големи, рече тој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!