Вие имате прво да ја знаете вистината

Рускиот кардиолог Мијашников предупредува: го уништувате вашиот организам бидејќи не почитувате едно основно правило

Каде и да се свртите, ќе слушате совети и предупредувања од типот: Пијте повеќе течности, Пијте повеќе вода, Дехидрацијата доведува до стареење на кожата, и така натаму.

Потоа, тука се и советите да се напиете вода наутро кога се будите, некој препорачуваат дури и 300-600 милилитри течност веднаш по будењето. Сепак, треба да знаете дека желудникот има просечен волумен од 250 милилитри, а ако наутро се напиете 600 милилитри вода, желудникот полека се растегнува, станува поголем, па подоцна ќе јадете се повеќе и повеќе за да го наполнете.

Советите од интернет велат дека треба да пиете 25 милилитри течност на килограм телесна тежина дневно, значи, ако имате 70 килограми, треба да пиете 1,75 литри вода секој ден.

Дали е тоа навистина така, објаснува рускиот кардиолог Александар Леонидович Мијашников.

Водата влегува во телото преку три извори, а првиот е она што го пиеме. Не се брои само чистата вода, туку и кафето, чајот, соковите, алкохолот, како и течните јадења како супата. Вториот извор е зеленчукот и овошјето, кои исто така содржат и до 90 отсто вода. Третиот извор е водата што телото ја произведува само како резултат на биохемиска реакција на оксигенација на јаглени хидрати. Да, јаглехидрати, нагласува рускиот експерт.

Во нормални услови, на возрасен човек му требаат најмалку 1.600 милилитри дневно, а овде интернетот е блиску до вистината. Каде оди тој минимум ?

Тоа е всушност количината на течност што му е потребна на телото за да ја покрие дневната загуба што поминува низ урината, кожата, белите дробови и столицата, кажува др. Мијашников.

Тој понатаму кажува дека со нормална исхрана преку храната внесуваме просечно 800 милилитри вода, а додека телото само по себе произведува само 300 милилитри вода, а 1.600 милилитри е неопходно, на кратко 800 + 300 = 1.100 + 500 милилитри, што др. Мијашников смета дека е неопходен дневен внес.

Дали мислите дека размената на течности во телото зависи од количината на испиена и излачена вода ? Не – хормоните кои ги регулираат процесите во телото се произведувачи не благодарение на количината на течност, туку на концентрацијата на натриум или сол ! Концентрацијата на сол во крвта и урината одредува колку течност му треба на нашиот организам, објаснува Мијашников.

Доколку телото нема доволно вода, концентрацијата на сол ќе биде поголема и ќе предизвика жед и ослободување на антидиуретични хормони. Резултатот е поголем внес на вода и намалена екскреција преку бубрезите и мочниот меур.

Од друга страна, ако количината на вода е преголема, концентрацијата на сол ќе се намали.

Во тој случај, организмот нема време да се навикне на новата состојба, не може да се зголеми концентрацијата на сол, што може да доведе до опасни последици, вклучително и фатални, предупредува Мијашников.

Докторот заклучува дека ако јадете нормално, треба да пиете најмалку 500 милилитри течност дневно. Но, др. Мијашников предупредува дека треба да го следите вашето тело и чувството на жед, а не интернет совети и општи правила кои не можат да важат за секого.

Доколку ви требаат повеќе од 500 милилитри течност, телото ќе испраќа сигнали, тврди др. Мијашников.

Имам пациенти кои опсесивно внесуваат и до 10 литри вода дневно. Оваа состојба се нарекува психогена полидипсија и бара третман, бидејќи оваа количина на вода целосно ги променила природните механизми, вели експертот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!