Вие имате прво да ја знаете вистината

Како реагирала Јованка на смрта на Тито!? Сестрата на Јованка, Нада откри долго чувани тајни

Нада Будисављевиќ, сестрата на Јованка Броз, откри како Јованка реагирала кога и соопштиле дека починал нејзиниот сопруг, тогашниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито.

Влегов во колата, отидов кај Јованка и цело време нешто излегуваше од мене. Тоа не беше плач, туку некои звуци. Тогаш влегов од терасата кај неа – се сеќава Нада.

Во документарно-фантастичниот серијал – Јованка Броз и тајните служби, сестрата на Јованка, Нада Будисављевиќ, раскажа бројни непознати детали од животот на Јованка и Тито, но и тоа како изгледал 4 мај 1980 година во Ужичка 16.

Ја најдов, се гушкавме, плачевме. Тогаш ми кажа дека пред да се огласат на вести, дошол Драгосавац, загрепски политичар, само што влегол на врата, и рекол – Тито е мртов, и се сврте,- кажува низ солзи Нада.

Само Индира Ганди и Сиримаво Банданаике не веруваа во официјалната верзија дека Јованка не сака да прими никого. Тие дојдоа кај неа да изразат сочувство. Во куќа во која претходно немало никој и ништо, одеднаш пристигнале келнери кој почнале да послужуваат чај, колачи, а освен тоа пристигнале и секретарки, преведувачи и слично – објаснила сестрата на Јованка во споменатата реализација.

Меѓу другото, Нада објасни дека Јованка и таа на два начина биле информирани за здравствената состојба на Тито кој се лекувал во Љубљана.

Ние двајцата ја следевме неговата болест и билтените на телевизија. За здравствената состојба дознавме од весникот. Се очајувавме еден од друг. За мене Тито беше замена за татко ми. Неговата болест и загуба ме допреа болно исто како и Јованка, иако не толку, но и јас преживеав страшно. И за неа и за него – низ солзи раскажа сестрата на Јованка, Нада.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!