Вие имате прво да ја знаете вистината

Следниот корона вирус би можел да дојде од едно животинче кое живее и кај нас: Биолог и ИТ експерт ја загрижија јавноста со новото истражување!?

Некои видови веројатно биле постојано изложени на коронавирус слични на САРС за време на нивната еволуција.

Глодарите можеби се асимптоматски носители на вируси слични на САРС , предупредува студијата „Глодарите може да бидат асимптоматски носители на вируси слични на САРС“, што значи дека следниот ковид-19 би можел да дојде од стаорци. Истражувачите од Универзитетот Принстон извршија геномска анализа на различни видови цицачи, особено набљудувајќи ги рецепторите за кои се врзуваат вирусите на САРС.

Тие пронајдоа докази дека некои видови глодари биле постојано изложени на коронавируси слични на САРС во минатото, што ги натерало веројатно да развијат одредено ниво на отпорност. САРС-КоВ-2 – вирусот што предизвикува инфекција со Ковид-19 – е „зооноза“ , што значи дека е пренесен од животно на човек.

Претходните истражувања покажаа дека кинеските лилјаци можат да бидат домаќини на голем број САРС без да покажат екстремни симптоми сами по себе. Идентификувањето на животни кои може да имаат слична заштита од такви инфекции – и затоа може да послужат како резервоари за вирусот – е од витално значење за спречување на идни пандемии.

Студијата беше спроведена од молекуларниот биолог Шон Кинг и компјутерскиот научник Мона Синг од Универзитетот Принстон во Њу Џерси.

Нашата студија сугерира дека предците на глодарите можеби имале повторени инфекции на корона со вируси слични на САРС – напишале во својата студија.

Ова, додаваат тие, веројатно им овозможило да стекнат „некаква форма на толеранција или отпорност на коронавируси слични на САРС како резултат на овие инфекции“.

Ова ја отвора примамливата можност дека некои современи видови глодари може да бидат асимптоматски носители на коронавируси слични на САРС – вклучувајќи ги и оние кои можеби сè уште не се откриени.

Во своето истражување, д-р Кинг и професорот Синг ги проучувале таканаречените ACE2 рецептори кои САРС вирусите ги користат за да влезат во клетките на цицачите – што ја карактеризира еволуцијата на рецепторите кај различни видови цицачи. Тимот откри дека приматите и другите цицачи за кои веќе не е познато дека се домаќини на САРС обично имаат малку докази за адаптација на ACE2 рецепторите во минатото, што нè прави ранливи на симптоматски случаи на болеста денес.

Меѓу глодарите, сепак, геномската анализа на двајцата откри шема на брза еволуција во ACE2 врзувачкиот интерфејс – доказ за поголема разновидност во секвенците на аминокиселини што ги кодираат рецепторите. Ова сугерира дека некои видови глодари веројатно биле постојано изложени на коронавируси слични на САРС за време на нивната еволуција и, како последица на тоа, можеби стекнале форма на толеранција кон овие видови инфекции.

„ Продолжувањето на истражувањето за адаптациите кај животните домаќини на коронавирус ќе биде важно за разбирање кои животни можеби ги приспособувале механизмите за толеранција преку древните експозиции и можеби се носители на вируси слични на САРС “, рекоа тие.

Ваквите студии, исто така, ќе ни помогнат да ги најдеме оние кои се ранливи домаќини на симптоми, како што се луѓето, за жал, што е докажано – велат истражувачите , како што пренесува Дејли мејл.

Целосните наоди од студијата беа објавени во списанието PLOS Computational Biology.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!