Вие имате прво да ја знаете вистината

Зошто ни солзат очите надвор кога температурата е под нулата ?

Зошто ни се насолзуваат очите кога надвор е ладно ? Има многу важна причина за тоа. Офталмологот Џејмс Оран, објасни дека ветерот и малата влажност предизвикуваат насолзени очи. Тоа е всушност реакција на вашето тело кое се обидува да се погрижи да гледате што е можно подобро и дека непријатноста од гледањето надвор во ладното време е голема.

Покрај температурата, влажноста и светлината исто така игра улога во тоа дали нашите очи ќе се наполнат со солзи кога ќе излеземе надвор. Одразот на светлината во зимно време односно на снегот ги прави вашите очи почувствителни.

Офталмолог вели дека не е лошо секогаш да носите очила со себе кои ќе ги заштитат вашите очи кога е потребно. Тој исто така предлага доколку имате чувствителни очи пред да излезете на минус ставете вештачки солзи.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!