Вие имате прво да ја знаете вистината

Се појави невидлив вселенски штит: Кинеските астрономи открија чудна појава во центарот на нашата галаксија (видео)

Центарот на нашата галаксија (Млечен Пат) можеби е понеобичен отколку што мислеа астрономите, покажа новото истражување. Нешто ги спречува најбрзо движечките честички во вселената да влезат во центарот на нашата галаксија. За оваа студија, тим на истражувачи од Кинеската академија на науките во Нанџинг истражуваше карта на радиоактивни гама зраци – најголемата енергетска форма на светлина во универзумот – кои експлодираат во или околу центарот на нашата галаксија.

Мапата откри дека нешто во близина на центарот на галаксијата ги забрзува честичките до неверојатни брзини – речиси до брзината на светлината – и создава изобилство на космички зраци и гама зраци недалеку од галактичкиот центар. Сепак, иако галактичкиот центар емитира бура од високо-енергетско зрачење во вселената, нешто блиску до јадрото на Млечниот Пат спречува голем дел од космичките зраци од другите делови на универзумот да влезат во нашата галаксија, објави тимот во списанието – „Комуникации со природата“.

Истражувачите го опишаа ефектот како невидлив штит околу галактичкиот центар и кој ја одржува густината на космичките зраци значително пониска од основното ниво што се гледа во остатокот од нашата галаксија. Со други зборови, космичките зраци можат да излезат од галактичкиот центар, но многу е тешко да се влезе во него. Како функционира оваа космичка бариера или зошто постои, останува мистерија.

Центарот на нашата галаксија се наоѓа на околу 26.000 светлосни години од Земјата во соѕвездието Стрелец. Тоа е густо и правливо место, кое содржи повеќе од милион пати повеќе ѕвезди од целиот Сончев систем – сè е обвиткано околу супермасивна црна дупка со околу четири милиони пати поголема маса од Сонцето.

Научниците долго време се сомневаа дека оваа црна дупка, наречена Стрелец А, ги забрзува протоните и електроните до брзина блиска како светлината, создавајќи космички зраци кои се шират низ нашата галаксија и пошироко во меѓугалактичкиот простор. Овие зраци се шират низ магнетните полиња на нашата галаксија, создавајќи океан од високоенергетски честички чија густина е приближно еднаква низ Млечниот Пат. Оваа супа од стабилни честички се нарекува море од космички зраци.

Во нивната нова студија, истражувачите ја споредија густината на космичките зраци во ова море со густината на космичките зраци во галактичкиот центар. Космичките зраци не можат директно да се видат, но научниците можат да ги пронајдат во мапите на универзумот со гама-зраци, кои ефективно покажуваат каде космичките зраци се судриле со други видови материја.

Користејќи ги податоците од телескопот со голема површина на Ферми, тимот потврди дека нешто во галактичкиот центар навистина делува како џиновски забрзувач на честички, испуштајќи космички зраци во галаксијата. Помеѓу можните виновници е Стрелец А, бидејќи црните дупки теоретски можат тоа да го исфрлат.

Мапата откри и мистериозен штит, јасна точка каде што густината на космичките зраци значително опаѓа на работ на галактичкиот центар. Изворот на овој феномен е потешко да се одреди, велат истражувачите, но може да предизвика конфузија на магнетните полиња во близина на густото јадро на нашата галаксија.

На пример, густите облаци од прашина и гас во близина на галактичкиот центар би можеле да се урнат, компресирањето на магнетните полиња таму и создавањето штит отпорен на космичките зраци, се наведува од тимот во својата работа. Или можеби ѕвездените ветрови со безброј ѕвезди во галактичкиот центар се туркаат назад кон морето од космички зраци, исто како што тоа го прави сончевиот ветер.

Потребни се дополнителни истражувања за да се открие што точно се случува во бизарните длабочини на нашата галаксија.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!