Вие имате прво да ја знаете вистината

Девојче од Ерусалим пројаде монета стара околу 2.000 години!

Во Ерусалим, 11-годишно девојче откри монета стара околу 2.000 години, кована од еврејски свештеник за време на првата еврејска војна против Римјаните, пренесува Daily Mail.

Според израелската управа за антиквитети, девојчето Лиел Крутокоп, ископала сребрено парче додека им помагала на археолозите во Националниот парк во градот Давид.

Истуривме кофа нечистотија врз цедалката и додека ги филтриравме камењата што беа внатре, видов нешто кружно – раскажала Крутокоп за моментот кога ја пронашла паричка тешка околу 14 грама, со антички ознаки и натписи од Еврејското востание.

На едната страна од монетата има чаша и натписи „Израелски шекел“ и ознаки за „втора година“, што се однесува на втората година од бунтот (67 до 68 п.н.е.). На другата страна на монетата е напишано „Свет Ерусалим“ на древно хебрејско писмо, или кажано со друг збор тоа се однесува на седиштето на Првосвештеникот во храмот.

Др. Роберт Кул, шеф на Одделот за монети на израелската управа за антиквитети, изјави, ова е ретко откритие, бидејќи од илјадниците монети откриени до денес во археолошките ископувања, само околу 30 монети се направени од сребро.

Монетите биле ковани од еврејски бунтовници, како начин да ја покажат својата посветеност да се борат за независноста на својот народ.

Др. Роберт Кул верува дека среброто што се користело за изработка на монетите потекнува од резервите скриени во еврејските храмови, а монетата најверојатно била кована на планината на храмот. Теоријата произлегува од фактот дека монетата е направена од високо квалитетно сребро, а Кул забележува дека само таков материјал имало во храмовите.

Монетата е знак на суверенитет. Ако тргнете во бунт, употребете еден од најочигледните симболи на независноста и ковајте монети – изјави Кул.

Натписот на монетата јасно ги изразува аспирациите на бунтовниците, а изборот да се користи старата хебрејска азбука, која во тоа време повеќе не била во употреба, не е случаен. Употребата на ова писмо дојде да го изрази копнежот на луѓето од тој период за деновите на Давид и Соломон и деновите на обединетото еврејско кралство, кога народот на Израел имало целосна независност во земјата – тврди Кул.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!