Вие имате прво да ја знаете вистината

Како да се измери температурата без термометар !?

Мерењето на температурата без термометар изгледа како невозможна мисија, но овие два трикови можат донекаде да ви помогнат.

Ако користите допир за да ја одредите температурата на некој друг, важно е прво да ја допрете сопствената кожа, а потоа да ги споредите двете температури. Ако туѓата кожа е многу потопла од вашата, тоа е знак за температура.

Другиот метод за одредување висока температура е да се повлече кожата на задниот дел од надлактицата за да се провери дали има знаци на дехидрација. Доколку кожата не се врати брзо на своето место, тоа значи дека не е еластична, како и дека е можно да имате температура.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!