Вие имате прво да ја знаете вистината

Некогаш се славеше денот на Републиката: Зошто (на денешен ден) го прославувавме 29 Ноември и кога е тој празник укинат?

Денот на Републиката се празнуваше уште од Втората светска војна на денот кога се одржало Второто заседание на АВНОЈ, на 29 ноември 1943 година во Јајце.

Во СФРЈ се прославуваа пет државни празници, а последен во годината беше 29 ноември, Денот на Републиката. Се празнуваше два дена.

Денот на Републиката се празнува уште од Втората светска војна на денот кога се одржало Второто заседание на АВНОЈ, на 29 ноември 1943 година во Јајце.

АВНОЈ потоа беше конституиран во законодавно и извршно претставничко тело на Југославија, додека Националниот комитет за ослободување на Југославија (НКОЈ) беше конституиран како највисок извршен и команден орган на народната власт, кој ги имаше сите карактеристики на народна револуционерна власт. .

Како посебна одлука на АВНОЈ, на Јосип Броз Тито му е доделена титулата „Маршал на Југославија“, по предлог на словенечката делегација.

Покрај Денот на Републиката, државни празници беа 1 и 2 јануари (Нова година), 1 и 2 мај (ден на трудот), 9 мај (ден на победата над фашизмот) и 4 јули (ден на борците).

Исто како и Денот на трудот и Денот на младоста, така и Денот на Републиката се славеше со раскош, се организираа свечени академии, се одржуваа почесни водови, учениците добија пионерски марами и беа доделувани медали. Работниците ја користеа можноста да заминат во родното село или на кратко патување.

Со распадот на СФРЈ, славењето на 29 ноември престана во сите нејзини републики, освен во СР Југославија. Од 1997 година, во СРЈ се слави 29 ноември како ден кога во 1945 година Југославија формално престана да биде монархија и стана република. Овој датум кај нашиот северен сосед последен пат беше неработен во 2001 година, а следниот беше укинат со одлука на Сојузното собрание на 14 ноември 2002 година.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!