Вие имате прво да ја знаете вистината

Ова е еден од последните говори на Гадафи: сакаше да ме убие мене но ја уби мојата ќерка, ќе се борам до крај, западот ја знае вистината!

Сакаат да ни ја одземат слободата на нашата земја, да ни го одземат бесплатното вдомување, бесплатните лекови, бесплатното образование, бесплатната храна.

Ова е, како што многумина тврдат, последниот јавен официјален говор на Моамер Ел Гадафи упатен до неговиот народ. Како што некои истакнуваат, а што донекаде го имплицира и самиот Гадафи, ова е на некој начин негов тестамент – наследството на Либија – сето она за што се борел и кон што се стремел.

Во името на Алах, 40 години или повеќе, не се сеќавам, правев се што можев да им дадам на луѓето куќи, болници, училишта, а кога беа гладни им давав храна. Бенгази се претвори во земјоделско земјиште од пустина. Се спротивставив на нападите на тој каубојот Роналд Реган, кога ја уби мојата посвоена ќерка сираче, се обиде да ме убие мене, наместо тоа го уби тоа кутро невино дете. Потоа им помогнав на моите браќа и сестри од Африка со пари за Африканската унија. Направив се што можев за да им помогнам на луѓето да го разберат концептот на вистинска демократија, каде што народните одбори ја водеа нашата земја. Но, тоа никогаш не беше доволно, како што ми рекоа некои, дури и луѓе кои имаа 10 соби, нови одела и мебел, никогаш не биле задоволни, колку биле себични, секогаш сакале повеќе, изјавил Гадафи.

Тие им рекоа на Американците и на другите посетители од странство дека им треба демократија и слобода, изјавил Гадафи, не сфаќајќи дека тоа е систем во кој најголемата риба ги јаде другите, но тие беа фасцинирани од тие зборови, никогаш не сфаќајќи дека во Америка, имаше бесплатни лекови, бесплатни болници, бесплатно сместување, бесплатно образование и бесплатна храна, освен кога луѓето мораа да просат или да одат во долги редици за да добијат една супа за да не останат гладни.

Што и да правев, на некои никогаш не им беше доволно, но други знаеја дека сум син на Гамал Абдел Насер, единствениот вистински арапски и муслимански лидер што го имавме од Салах ал-Дин, се обидов да тргнам по неговите стапки, да го спасам мојот народ од колонијална доминација – од крадци кои би не украле. Сега сум нападнат од најголемата сила во воената историја. Обама сака да ме убие, да ни ја одземе слободата на нашата земја, да ни го одземе бесплатното вдомување, бесплатниот лек, нашето бесплатно образование, нашата бесплатна храна и тоа да го замениме со кражба во американски стил наречена капитализам, но сите ние во Третиот свет знаеме што значи тоа, тоа значи дека корпорациите управуваат со државите, управуваат со светот, а луѓето страдаат. Значи за мене нема алтернатива, морам да изберам, а ако сака Алах, ќе умрам по неговиот пат, патот што ја направи нашата земја богата со земја, храна и здравје, па дури и ни дозволи да им помогнеме на нашите африкански и арапски браќа и сестрите. Не сакам да умрам, но ако се тоа случи, да ја спасам оваа земја, мојот народ, илјадници луѓе кои се сите мои деца, така нека биде, изјавил Гадафи на едно од своите последни обраќања до јавноста, додавајќи:

Нека овој тестамент биде мојот глас до светот, дека се спротивставив на крстоносните војни на НАТО, се спротивставив на суровоста, се спротивставив на предавството, се спротивставив на Западот и неговите колонијалистички амбиции и застанав покрај моите африкански браќа, моите вистински арапски и муслимански браќа, како светилник на светлината.

Тој истакнува дека кога другите граделе замоци, тој живеел во скромна куќа, и во шатор.

Никогаш не ја заборавив мојата младост во Сирт, не ја потрошив глупаво нашата национална ризница, а како Салах ал-Дин, нашиот голем муслимански водач, кој го спаси Ерусалим за исламот, земав малку школа и за себе. На Запад, некои ме нарекоа „луд“, но тие ја знаат вистината, а сепак лажат, знаат дека нашата земја е независна и слободна, дека не е во колонијална контрола, дека мојата визија, мојот пат отсекогаш бил јасен – ќе се борам да последниот здив за да ни остане слободата, нека ни помогне семоќниот Алах да му останеме верни и слободни, го заврашил својот говор Гадафи.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!