Вие имате прво да ја знаете вистината

Доколку почуствувате некој од овие симптоми најверојатно може да добиете мозочен удар! Многу ги занемаруваат а потоа завршуваат лошо

Веројатно мислите дека мозочниот удар ги погодува само старите луѓе, но секој лекар вели дека тоа може секому да му се случи. Еве што треба да знаете за раните знаци, дури и кога сте млади .

Оштетено, заматено гледање или губење на видот. Почетокот на мозочниот удар може да предизвика губење на видот на едното или двете очи, 44 отсто од луѓето кои доживеале мозочен удар велат дека губењето на видот е силен симптом.

Ненадејна главоболка и вртоглавица. Според Дејвид Њуман од Универзитетот за неврологија, вртоглавицата е силен знак за мозочен удар кај жените помлади од 45 години. Ако го почувствувате ова, побарајте медицинска помош итно.

Најраниот знак за мозочен удар е кога ќе почнете да зборувате неповрзано. На почетокот, ова се мали заблуди околу времето или денот или местото. Може да почнете да зборувате како во делириум и да ја изгубите способноста за зборување, што доведува до збунетост.

Ненадејно слабеење на екстремитетите. Ненадејно чувство на слабост или олабавеност на раката или ногата може да биде силен знак за мозочен удар. Ова може да доведе до парализа или колапс. Во повеќето случаи, парализата е поврзана со мозокот кој страда од мозочен удар. Најдобро е да ги истегнете рацете со дланките нагоре 10 секунди и ако ви падне едната рака, тогаш ќе се покаже знак на мускулна слабост.

Болка на едната страна од лицето. Болката не е вообичаен симптом на мозочен удар, меѓутоа, доколку почувствувате ненадејна болка во екстремитетите или особено на едната страна од лицето, тогаш знакот е очигледен.

Слабеење на лицето. Ако вашето лице е полупарализирано, ова е екстремен показател дека може да имате мозочен удар.

Исцрпеност – тудиите исто така покажаа дека кај засегнатите луѓе, жените покажуваат повеќе знаци на замор, збунетост, дезориентација и исцрпеност. Друг показател за мозочен удар.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!