Вие имате прво да ја знаете вистината

Студија за населување на црвената планета, како Марс да го претвориме во копија на Земјата, има план и тој е многу храбар

Населувањето на Марс би било почеток на нашиот развој како меѓупланетарна цивилизација. Еден од првите чекори во тој потфат ќе биде изградбата на населба на Марс. Сепак, долгорочно би било идеално да се тераформира Марс – да се претвори во еден вид копија на Земјата која освен водни површини, би имала и атмосфера која би им овозможила на луѓето да дишат. Научниците открија храбар план како да го направат тоа.

Населувањето на Марс е еден од најголемите соништа на човештвото. Црвената планета има многу да ни понуди. Денот е долг отприлика колку на Земјата, има многу замрзната вода веднаш под површината и веројатно со текот на времето би можела да добие атмосфера што ќе ни овозможи да дишеме.

Сепак, една од работите што му недостига е силно магнетно поле. Значи, ако сакаме Марс да биде нашата втора Земја, треба да го направиме вештачко магнетно поле, тврдат научниците.

Причината зошто магнетните полиња се толку важни е тоа што ја штитат планетата од сончевиот ветер и јонизирачките честички. Земјиното магнетно поле ги спречува повеќето високоенергетски наелектризирани честички да стигнат до површината. Наместо тоа, магнетното поле на Земјата ги одбива и не штити. Магнетното поле, исто така, ги спречува сончевите ветрови да ја оштетат атмосферата на Земјата со текот на времето.

Научниците веруваат дека во раниот период, Марс имал густа атмосфера богата со вода, која постепено исчезнувала бидејќи немал заштита од силно магнетно поле.

За жал, не постои начин да се создаде магнетно поле на Марс како на Земјата, бидејќи нашето се генерирана со динамо ефектот на јадрото, каде што конвекцијата на легурите на железо го создава магнетното поле на Земјата.

Внатрешноста на Марс е помала и постудена, но, како што покажува една неодамнешна студија, постојат неколку начини на кои можеме да создадеме вештачко магнетно поле.

Некои идеи за тоа како ова би можело да се изведе биле предложени и претходно, и главно се потпирале на дистрибуцијата на соленоиди, или електромагнети, на земјата или во орбитата од каде што би можеле да произведат некое основно ниво на заштитно магнетно поле.

Новото истражување потврдува дека ова би можело да функционира, но сугерира уште подобро решение.
Според студијата на научниците од Универзитетот Корнел, ако сакаме силно планетарно магнетно поле, навистина ни треба силен проток на наелектризирани честички, било во внатрешноста на планетата или околу планетата.

Бидејќи тоа не е изводливо за Марс на планетата, научниците се свртеа кон друго решение. Се испостави дека благодарение на марсовската месечина Фобос, околу Марс може да се создаде прстен од наелектризирани честички.

Фобос е поголем од два сателити и орбитира прилично блиску до Црвената планета, толку блиску што орбитира околу неа на секои осум часа. Затоа, авторите на студијата предлагаат површината на Фобос да се јонизира со цел да се формира плазма торус во неговата орбита долж неговата орбита. Тој, пак, ќе создаде магнетно поле доволно силно за да ја заштити атмосферата на тераформираниот Марс.

Тоа е многу храбар план, и иако изгледа изводлив, би се соочил со значителни технички пречки.

Но, како што истакнуваат авторите, сега е време за идеи. Почнете да размислуваме за проблемите што треба да ги решиме и како да ги решиме, така што кога човештвото ќе пристигне на Марс, ќе бидеме подготвени да ги ставиме на тест најдобрите идеи.

„Покрај тоа, принципите истражени овде се применливи и за помали објекти како што се летала со екипаж, вселенски станици или лунарни бази, кои би имале корист од создавањето заштитни мини-магнетосфери“, истакнуваат авторите на студијата.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!