Вие имате прво да ја знаете вистината

Познавач на влашката магија открива детали: На мртвите им носат и утринска роса, а седмата година по смртта е пресудна

Гатачката Баба Стана од селото Подгорац во источна Србија рече дека Србите веруваат во влашка магија повеќе од Власите, а авторот на книгата „Традиционалната култура на Власите“ Филип Паунјеловиќ додаде дека оваа култура е егзотична само за оние кои не знаат ништо за неа.

„Власите секогаш се гледаат од страна поради непознавање на јазикот и предрасудите. Власите од Црноречје немаат посебни обичаи во споредба со другите, тие се заеднички за сите Власи во североисточна Србија. Од мирот во Пожаревац во 1718 година под австроунгарска власт тие се населувани од Банат, а во околината на Неготин во подунавскиот регион од централна Романија, односно од Влашката низина, објасни тој за ТВ Курир.

Тој вели дека кај Власите е многу важен култот кон мртвите.

Покојникот го сметаат за жив. Семејството и најблиските мора да му угодуваат како да е жив, па и уште повеќе. Сметаат дека со преселбата во оној свет тој потешко се справува со непознатото го отежнува справувањето со непознатото, а веруваат дека сродството се губи по седум години на другиот свет. Затоа му даваат леб, цвеќе, оган, утринска роса, птичја песна, утрински петли, се што му е убаво на живиот човек тие намерно му го предаваат на покојникот. Се верува дека покојникот на оној свет се прима со песна, музика и со мирус на темјан, вели Филип Паунјеловиќ.

Авторот додава дека магија не постои, и дека она што се смета за магија е всушност процедура за исцелување.

„Бајалица е текст кој се изговара со цел да се задржи вниманието на болниот. Повторувањето на одредени дејствија е во служба да му се помогне на болниот да го задржи вниманието на својот проблем“, заклучува тој.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!