Вие имате прво да ја знаете вистината

СЗО со препорака-целосната забрана за патување не е решение како да се спречи пандемијата

Светската здравствена организација (СЗО) верува дека пандемијата на Ковид 19 не може да се запре со целосна забрана за меѓународно патување, се вели во препораката на СЗО за меѓународен сообраќај во врска со новиот вид на корона вирус омикрон.

„Целосната забрана за патување нема да го спречи ширењето на вирусот низ светот и става тежок товар на животот и егзистенцијата на луѓето“, се вели во препораката.

Во документот се нагласува дека земјите треба да продолжат со пристап заснован на докази и проценка на ризик при воведување мерки за патување, во согласност со Меѓународните здравствени регулативи.

Дополнително, вкупните забрани за патување „може негативно да влијаат на глобалните здравствени напори за време на пандемија, обесхрабрувајќи ги земјите да известуваат и објавуваат епидемиолошки и последователни податоци“, соопшти СЗО.

Меѓу препорачаните мерки, СЗО наведува скрининг на патниците пред патувањето или при пристигнувањето, вклучително и употреба на тестови за коронавирус или примена на карантин за меѓународни патници. Сепак, овие мерки треба да се дефинираат преку процесот на проценка на ризикот, пренесе ТАСС.

СЗО додава дека мерките треба да бидат пропорционални на ризикот и временски ограничени и да се спроведуваат „со почитување на достоинството на патниците, човековите права и основните слободи“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!