Вие имате прво да ја знаете вистината

Словенците ја забранија продажбата на храна и пијалоци на празничните саеми, но еден деликатес стана исклучок

Словенечката влада ги послуша препораките на експертите и забрани послужување храна и пијалоци на празничните саеми.

Се верува дека тезгите со храна се изложени на висок ризик за ширење на инфекција со коронавирус. Сепак, исклучок стана еден незаменлив есенски деликатес – дозволена е продажба на костени, пренесува 24ur.

Собирите и саемите се дозволени на отворено, а во затворени простории се можни само под услов учесниците да имаат сертификат за КОВИД, да носат заштитни маски и да се придржуваат на растојание од најмалку еден и пол метар.

Саемите на отворено мора да обезбедат посетителите да се движат во една насока, со добро дефинирани влезови и излези. местото на настанот мора да биде оградено така што пристапот не е можен освен преку официјалниот влез.

Новина е што угостителските објекти смеат да ги послужуваат гостите со храна и пијалоци само во периодот од 5 до 22 часот. Максималниот број на дозволени гости мора да биде наведен на влезот во барот.

  • Никој нема да страда премногу ако не пие варено вино или не јаде колбас на штандот, но ако тој или некој од неговото семејство заврши на интензивна нега, тоа ќе биде катастрофа – објасни лидерот на експертската група Матеја Логар.

Нивното мислење е дека штандовите на кои се служи храна и пијалоци се опасни бидејќи голем број луѓе можат да имаат контакт и зголемена е можноста за ширење на инфекцијата.

Се воведуваат и нови мерки за работа на жичарниците и ски-лифтовите. Може да ги користат само лица кои имаат сертификат за КОВИД, одлучи Словенија. Лицата над шест години мора да носат заштитни маски во затворени лифтови, а маските се задолжителни и во отворените лифтови доколку нема слободен простор меѓу двајца патници. Прозорците на кабината мора да бидат постојано отворени, а жичарниците се обврзани да ги дезинфицираат кабините по употреба, пренесува 24.ур.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!