Вие имате прво да ја знаете вистината

Оливера Балашевиќ по 40 години ја посети студентската соба отпеана од Ѓоле! (фото)

Оливера Балашевиќ на својот Инстаграм профил објави слики од својата студентска соба која ја посети по повеќе од 40 години.

Поглед од прозорецот на студентската соба бр. 212… По четири децении !? – напиша таа покрај фотографијата на која гледа низ прозорецот од собата.

Доаѓајќи до прозорецот од собата, не знам што ми помина низ глава ? Знам само што остана во неа…, додаде во описот таа на другата фотографија.

Оливера го запознала и сегашниот цимер кој престојува таму, кому му рекла, некои нови провинцијалци и насмевка што ќе ги има засекогаш… Можеби нема да можеш да им раскажиш за сè, но за нешто можеш убаво, поубаво да и раскажеш.

Оливера остана во собата две години како студент на Факултетот за физичка култура, а оваа просторија се споменува во нејзината песна Провинција од Ѓорѓе Балашевиќ, каде што пред неколку години се залепи плоча на вратата на која пишува – Додека не слетат низ ходникот, на студенти… Оља и Ѓоле Балашевиќ, 1 јуни 1979 година.

Тој тврди дека оваа песна е поврзана со оваа соба. Знам дека читав белешки од предавањата на масата, се подготвував за испит и често гледав низ прозорецот чекајќи да се појави. Тогаш немаше мобилни телефони, па Ѓоле свиркаше под прозорецот. Тоа свирче и денес е корисно кога талкаме некаде во град или трговски центар. Кога ќе го слушнам неговото свирче, трчав низ ходникот со брзина на светлината за да го видам, така што таа песна кажуваше многу убав настан, откри тогаш Оливера.

Живеевме во попристојно време. Тоа е прозорец во кој ѕирнав и дојдов од далеку, но никогаш не бев внатре. Тоа е спомен што остана и не можам да поминам без да се сетам, изјави тогаш починатиот пејач.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!