Вие имате прво да ја знаете вистината

Откриена е тајната: Омикрон земал гени од респираторен вирус!? Што за тоа велат експертите?

Тоа може да значи дека полесно се пренесува, но предизвикува полесна болест

Омикрон варијанта на КОВИД-19 може да има барем една од неговите мутации за да се рекомбинира со кодот на генетскиот материјал на вирусот што предизвикува респираторни инфекции, кој се наоѓал во истите инфицирани клетки.

Оваа генска секвенца не се појавува во ниту една од претходните верзии на коронавирусот, наречени САРС-КоВ-2, но е карактеристична за многу други вируси, вклучувајќи ги и оние кои предизвикуваат респираторни заболувања кај луѓето, објави Ројтерс. Со преземањето на овој специјален кодиран сегмент, Омикрон можеби станал „почовечки“ и тоа би му помогнало да избегне напади од човечкиот имунолошки систем, рече водачот на студијата Венки Саунарадјан од истражувачката компанија Енференс во Кембриџ, Масачусетс.

Тоа значи дека вирусот полесно се пренесува, предизвикувајќи само благи или асимптоматски заболувања.

Експертите сè уште не знаат дали Омикрон е позаразен од другите опции, дали предизвикува потешка болест или ќе ја замени опцијата Делта како доминантна. Веројатно ќе бидат потребни неколку недели за да се одговори на овие прашања.

Претходните студии покажаа дека клетките во белите дробови и гастроинтестиналниот тракт можат да примат и SARS-CoV-2 и респираторни инфекции. Ваквите коинфекции создаваат средина за рекомбинација – процес во кој два различни вируси комуницираат во клетката домаќин, копирање и генерирање на нови копии со некој генетски материјал од двата извора.

Новите мутации можеби првпат се појавиле кај некој заразен со двата патогени, при што верзијата САРС-КоВ-2 ја презема генската секвенца од другиот вирус.

Истата генска секвенца се јавува многу пати кај еден од коронавирусите што предизвикува респираторни инфекции кај луѓето, HCoV-229E, како и кај вирусот ХИВ, кој предизвикува СИДА.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!